Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Dirk Mertens, Toerisme Vlaanderen & Brussel

"Jan van Eyck is een ware grootmeester"

 

Het driejarige Vlaamse Meestersproject beleeft in 2020 het slotjaar. Na Rubens en Bruegel is het ditmaal de beurt aan Jan van Eyck. Dirk Mertens, directeur van Toerisme Vlaanderen, vertelt over deze grote trekpleister in het laatste themajaar. 

“Jan van Eyck is de grondlegger van de Vlaamse schilderkunst, een ware grootmeester. Hij stak met kop en schouders uit boven zijn tijdgenoten en ontketende een optische revolutie. Met zijn weergaloze techniek en observatievermogen tilde hij de olieverfschilderkunst tot ongekende hoogten en bepaalde hij de verdere koers van de schilderkunst wereldwijd. Het wereldberoemde meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, dat hij samen met zijn broer maakte, bracht niet alleen in 1432 een ware revolutie teweeg, tot op de dag van vandaag drukt Van Eyck zijn stempel op de schilderkunst. Zijn invloed kan niet worden overschat.”

Baanbrekende tentoonstelling
“Dé tentoonstelling van 2020 wordt ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Dit is de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Bij hoge uitzondering reist een groot aantal van zijn wereldwijd verspreide werken naar Gent, waar ze worden getoond naast topstukken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Het gaat om een tentoonstelling die maar één keer zal plaatsvinden, in de toekomst is dit waarschijnlijk niet meer mogelijk. We verwachten dan ook zo’n 250.000 bezoekers in drie maanden. De ticketverkoop loopt echt storm. Zorg er dus voor dat je snel bent als je de tentoonstelling nog wilt bezoeken!” 

Lam Gods
“’De Aanbidding van het Lam Gods’ – het iconische meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck – komt in oktober 2020 na een uitgebreide restauratie thuis in een nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. Hier zijn de gerestaureerde panelen van het Lam Gods te bewonderen. Na de restauratie is het werk indrukwekkender dan ooit. Door het verwijderen van vernislagen is het bijzondere kleurgebruik van Jan van Eyck zichtbaar en sprekender geworden. Bovendien zijn er nieuwe geheimen prijsgegeven. Zo is men tijdens herstelwerkzaamheden erachter gekomen dat het lam op het originele werk andere oren had. Het lam heeft momenteel dus vier oren.”

“Gent bulkt in 2020 van de evenementen en activiteiten rond de bekende Vlaamse Meester. Er staan nog veel meer bijzondere tentoonstellingen op de culturele agenda. Bijvoorbeeld ‘Kleureyck. Van Eycks kleuren in design’ in Design Museum Gent en ‘Lights on Van Eyck. Een magisch multimediaal spektakel in de Sint- Niklaaskerk. Ook de Gentse Floraliën sluiten met het thema ‘Mijn Paradijs, een Wereldse tuin’ aan bij het Van Eyck-jaar. Voor meer actuele info verwijs ik graag naar vaneyckwashere.be.” 

Van Eyck in Brugge
“Overigens laat ook Brugge zich niet onbetuigd met de tentoonstelling ‘Jan van Eyck in Bruges’. Van half maart tot half juli kun je hier twee topstukken van Jan van Eyck bekijken en kennismaken met de Bourgondische hofschilder in zijn Brugse periode.”

De tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' is nog tot en met 30 april 2020 te bezoeken. Tickets zijn online te boeken op vaneyck2020.be. Veel dagen (vooral in het weekend) zijn al uitverkocht, dus wees er snel bij als je de tentoonstelling nog wilt bezoeken. Meer weten over het Van Eyck-jaar? Op e-learningplatform ETravelTraining staat de training 'Vlaanderen - OMG! Van Eyck was here' online. Cursisten die de training succesvol afronden maken bovendien kans op een overnachting in Gent!