Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Dirk Mertens, Toerisme Vlaanderen & Brussel

"Bruegel is een van onze bekendste Vlaamse Meesters"

 

Vlaanderen zit midden in het driejarige project ‘Vlaamse Meesters’, waarbij van 2018 tot 2020 beroemde Vlaamse kunstenaars extra aandacht krijgen. Dirk Mertens, directeur Toerisme Vlaanderen & Brussel, vertelt over het verloop van het project en welke hoogtepunten er nog aankomen.

“Van 2018 tot 2020 staan onze Vlaamse Meesters extra in de kijker als ware ambassadeurs van Vlaanderen. Overigens niet alleen oude, maar ook hedendaagse kunstenaars. Het barokfestival van vorig jaar, geïnspireerd door Rubens, lokte meer dan 1 miljoen bezoekers naar Antwerpen. Veelal afkomstig uit het buitenland, met Nederlanders aan kop.” 

Hoge verwachtingen
“In 2019 is Pieter Bruegel aan de beurt. Onze verwachtingen voor dit jaar liggen nog hoger. Bruegel is een van onze bekendste Vlaamse Meesters wereldwijd, zeker ook in Nederland. Bovendien is Bruegel op verschillende plaatsen in Vlaanderen te bezoeken en beleven. In Domein Bokrijk (Limburg) stap je letterlijk in de wereld van Bruegel, in Antwerpen kun je het prachtig gerestaureerde topstuk Dulle Griet bewonderen, in het Pajottenland (Vlaams-Brabant) fiets je door het prachtige landschap van Bruegel en in Brussel worden verschillende tentoonstellingen en verrassende evenementen georganiseerd. Kortom, een ideale gelegenheid om je in het indrukwekkende oeuvre van de grootste Vlaamse schilder uit de zestiende eeuw onder te dompelen. Je zal daarbij zien dat Pieter Bruegel veel meer is dan de boerentaferelen en landschappen waarvoor hij het bekendst is Hij was een uitzonderlijk getalenteerd en visionair kunstenaar, die zijn tijd ver vooruit was en de perceptie van de volgende generaties sterk beïnvloedde. Naast zijn fascinatie voor de natuur, mensen en humor, kon hij ook surrealistisch uit de hoek komen, net als Jeroen Bosch. Ik raad Nederlandse bezoekers aan om vooral van de gelegenheid gebruik te maken om minder bekende plekken als het Pajottenland of Domein Bokrijk te ontdekken.”

“Volgend jaar staat een unieke tentoonstelling over de Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck op het programma die je absoluut niet mag missen. Van Eyck. Een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, brengt een eerbetoon aan zijn nalatenschap met een uitzonderlijke selectie van zijn meesterwerken. Jan van Eyck is zonder twijfel een van de grootste schilders die de westerse wereld ooit heeft gekend. Centraal in de tentoonstelling staan de buitenluiken van De Aanbidding van het Lam Gods, schitterend gerestaureerd en voor het eerst samengebracht met andere topwerken van Van Eyck. Een tip: koop nu alvast je tickets, want de tentoonstelling duurt slechts drie maanden en zal niet verlengd worden.”

Culturele uitwisseling
“Cultuur zal ook in de toekomst ons belangrijkste thema blijven. Het gaat dan niet enkel over kunst en erfgoed, maar ook over eet- en drinkcultuur, fiets- en wielercultuur, tradities en taal. Laten we ook niet vergeten dat toerisme bijdraagt aan culturele uitwisseling van ervaringen, wat internationaal tot meer wederzijds begrip en verbinding kan leiden. We zullen daarbij blijven streven naar een harmonieus huwelijk tussen de levenskwaliteit van onze bewoners en de belevingskwaliteit van onze bezoekers. En we zien onze Nederlandse gasten graag, dat mag duidelijk zijn!”

Meer weten over het project 'Vlaamse Meesters' en de activiteiten rondom Pieter Bruegel de Oude? Lees het uitgebreide report in het aprilnummer van Travelution óf maak de e-learning 'Vlaanderen - Themajaar Breugel' op ETravelTraining.