Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Gianira Arrindell & Sabrina Carty, St. Maarten Tourism Board

"St. Maarten is op de weg terug"

 

Het is bijna acht maanden nadat de verwoestende orkaan Irma over St. Maarten raasde. Grote delen van het eiland werden met de grond gelijk gemaakt en een intensieve periode van wederopbouw begon. Inmiddels is een deel van het toeristische aanbod weer hersteld en toegankelijk. Gianira Arrindell en Sabrina Carty geven een update over de huidige stand van zaken op het Caribische eiland.

Wat is de boodschap die jullie de Nederlandse reisbranche willen geven?
“Dat St. Maarten weer back in business is! Er is de laatste maanden ongelooflijk hard gewerkt om de toerismesector weer overeind te helpen. Ontzettend veel mensen op St. Maarten zijn afhankelijk van het toerisme. Het is dus voor iedereen van belang dat de hoeveelheid bezoekers dus uiteindelijk weer terug op het oude niveau komt. Dat betekent namelijk dat de bewoners van St. Maarten weer banen en een inkomen hebben.”

Hoe gaat het nu met St. Maarten?
“Steeds beter. De positiviteit van de bevolking én bezoekers heeft enorm geholpen. Hoewel de reactie van veel toeristen in eerste instantie is dat ze wegblijven, is er ook een groep hele trouwe bezoekers die erg begaan is met het eiland. We zagen toeristen die aanboden júist te komen tijdens de wederopbouwperiode om te helpen ‘hun’ hotel weer op te bouwen. Vlak voor Irma hadden we nog een famtrip naar St. Maarten. Deelnemers aan die reis informeren regelmatig hoe het gaat. Die betrokkenheid is hartverwarmend.”

“De eerste branche die weer bijna helemaal hersteld was is de cruisebranche. Er kwamen al vlug na de storm weer cruiseschepen naar St. Maarten. Cruisepassagiers zijn natuurlijk niet afhankelijk van accommodaties. Inmiddels zitten we al bijna weer op het oude niveau van cruiseschepen die aanmeren. Dat is fantastisch.”

Zijn de accommodaties inmiddels weer hersteld?

“Deels. Op dit moment zitten we op een hotelcapaciteit van 26% van wat we hadden. Aan het einde van dit jaar is dat als het goed is al boven de 50%. Op dit moment zijn vooral de boetiekhotels en kleinere hotels weer hersteld en open. Dit biedt kansen voor toeristen die St. Maarten willen bezoeken zonder massatoerisme. Het is nog relatief rustig op het eiland nu.”

En de toeristische attracties?
“Er is al genoeg te doen op St. Maarten! We hebben recentelijk een top 10 van dingen om te doen opgesteld die weer toegankelijk zijn. De top 5 hiervan is:

  1. Ervaar de steilste zipline ter wereld in het Rainforest Adventure Park.
  2. Relax op één van de in totaal 37 weer schone stranden.
  3. Maak een tour over het kleinste eiland ter wereld dat verdeeld is over twee landen.
  4. Neem een iconische foto van een vliegtuig dat landt op Maho Beach.
  5. Fiets door het hart van St. Maarten’s hoofdstad Philipsburg.”

Afgelopen jaar zijn veel vluchten naar St. Maarten geschrapt. Hoe zit het met de bereikbaarheid?

“Ook het aantal vluchten komt weer op gang. Momenteel kun je met KLM op vrijdag en zondag direct vanaf Schiphol naar St. Maarten. Air France vliegt bovendien met een tussenstop op Parijs op woensdag, en vanaf juni komt daar een tweede vlucht bij, op zaterdag. Vanaf november is het weer mogelijk om dagelijks naar St. Maarten te vliegen met KLM/Air France. We zien dat de vluchten naar St. Maarten allemaal vol zijn, dat is een goed teken.”

“We roepen Nederlandse toeristen op vooral weer naar St. Maarten te komen. Hoewel het nog even gaat duren voor St. Maarten er weer helemaal uitziet zoals voorheen, is het eiland op de goede weg en we kunnen de toeristen hard gebruiken!”