Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Gwen van Poorten, presentatrice

"Ik zat pas op mijn 14e voor het eerst in een vliegtuig"

 

Presentatrice Gwen van Poorten heeft voor programma’s als 3 op reis en Spuiten en Slikken al veel van de wereld gezien. Ook in haar vrije tijd bezoekt Gwen graag nieuwe bestemmingen, of dat nu alleen of samen met haar vriend is.

Heb je de reislust van huis uit meegekregen?
“Niet echt. Ik zat pas op mijn veertiende voor het eerst in een vliegtuig. Met mijn ouders ging ik  vooral in eigen land op vakantie. Ik heb denk ik elke Center Parcs-locatie in Nederland wel gezien. Toen ik klein was hadden we met het gezin een hele lieve buldog, die we bijna als onze baby beschouwden. We konden hem niet zomaar achterlaten bij anderen, dus hij ging altijd mee op vakantie. Daarom gingen we vooral vakantieparken binnen de Benelux af. Het mooie daarvan is dat ik nu ook een vakantie in eigen land kan waarderen. Ik heb ervan geleerd dat er op steenworp van de voordeur al zoveel moois te zien is. Als ik nu een paar dagen vrij ben en er even tussenuit wil, hoef ik niet per se op een vliegtuig te stappen om tot rust te komen. Ik ga net zo lief naar Terschelling, of naar België.”

“Mijn verlangen om meer van de wereld te zien begon met mijn werk voor BNN. Toen ik bij BNN terecht kwam realiseerde ik me dat ik voor werk veel ging reizen en toen besloot ik dat ik ook privé meer van de wereld moest gaan ontdekken. Sindsdien is het mijn allergrootste droom geweest om me volledig op het reizen te kunnen storten. Of dat nu alleen is of samen met mijn vriend, ik vind het altijd fantastisch om op reis te zijn.”

Waar ging je eerste verre reis naartoe?
“Mijn eerste vliegreis, op mijn veertiende dus, was naar de Costa del Sol in Spanje. Dat voelde toentertijd als een enorme reis, maar eigenlijk is dat natuurlijk gewoon een soort Nederlandse enclave in Spanje. Inmiddels heb ik wel een aantal verre reizen gemaakt. In 2015 ben ik in mijn eentje naar Bali geweest. Ik had een paar weken vrij en ben vrij spontaan vertrokken, ik had nauwelijks iets voorbereid. Die ervaring was heel mooi, sindsdien vind ik het belangrijk om mijn grenzen te blijven verleggen en te blijven ontdekken. Het was altijd mijn droom om in mijn eentje op pad te gaan en ik heb er veel van geleerd. Zo reis ik tegenwoordig niet meer met een te zware backpack maar bij voorkeur met alleen handbagage.”

“Ik ben de laatste jaren wel anders gaan reizen. Vroeger wilde ik altijd zoveel mogelijk zien in de tijd die ik had. Dat heeft wel leuke situaties opgeleverd. Zo heb ik in San Francisco wel eens een taxichauffeur betaald om me de hele dag zoveel mogelijk highlights van de stad te laten zien. Maar tegenwoordig ben ik meer van de kwaliteit, in plaats van kwantiteit, en neem ik wat meer wat mijn tijd. Een absolute must is sowieso om goed van de natuur ter plaatse te genieten.”

Welke reis is jou het meest bijgebleven?
“Dat is één van de meest recente reizen die ik gemaakt heb. Ik ben ambassadrice van Free a Girl, een organisatie die zich inzet om jonge meisjes uit de prostitutie te halen en misbruik tegen te gaan. Voor hen heb ik Brazilië bezocht, waar ik in Fortaleza het werk van Free a Girl met eigen ogen heb gezien. Het was met stip de heftigste reis die ik ooit heb gemaakt. Ik heb veel plekken gezien waar jonge meisjes als prostituees werken en wonen, vaak verslaafd zijn en waar veel geweld en misbruik voorkomt. Maar daarnaast heb ik ook 36 meisjes ontmoet die door Free a Girl uit deze situatie zijn gehaald. Dan komt de impact van het werk echt binnen.”

“Door mijn reiservaring voor 3 op reis en andere programma’s ken ik de risico’s van reizen goed. Maar op deze reis heb ik echt heel schrijnende, gevaarlijke situaties ervaren. Ik heb een vrouw onder schot gehouden zien worden, in een huis waar eerder die week twee mensen waren vermoord. Het was heel extreem, ik had nog nooit eerder zulk gevaar ervaren. In de achterbuurten van Fortaleza vóelde ik wanhoop. Die reis heeft mijn visie op het hele land veranderd. Het bizarre is: ik heb ook het vakantieland Brazilië ervaren, in Rio de Janeiro. Omdat mijn terugvlucht was geannuleerd heb ik noodgedwongen een paar dagen vakantie aan mijn verblijf vastgeplakt. Dan zie je de mooie stranden en dure hotels. Vanaf sommige terrassen heb je aan de ene kant uitzicht op de Copa Cabana en aan de andere kant op de favela’s. Dat contrast is heel confronterend.”

Voor Spuiten en slikken ben je erg experimenteel met drugs. Is dat ook zo als je zelf op reis gaat?
“Nee, ik ben vaak juist degene die vrienden waarschuwt voor de risico’s van drugsgebruik in het buitenland. Omdat ik voor Spuiten en slikken veel met drugs te maken heb, weet ik des te beter wat de risico’s zijn. Zo weet ik wat de gevangenisstraffen inhouden in landen als Thailand. Ik druk vrienden altijd op het hart om vooral goed hun zakken en tas te checken voor ze gaan vliegen.”

“Los daarvan, ben ik wel enorm nieuwsgierig en zoek ik graag de grenzen op. En daar ga ik zeker ook wel eens overheen. In Brazilië bleek dat ook: als er een wegafzetting was van de politie ging ik daar juist een kijkje nemen om uit te zoeken wat er aan de hand was. Ik heb gemerkt dat mijn nieuwsgierigheid het soms wint van veiligheid. In Fortaleza ben ik een huis binnengegaan waarvan werd gezegd dat het niet safe was. Maar het was de enige kans die ik ooit zou krijgen om de situatie met eigen ogen te kunnen zien. Gelukkig ben ik er heelhuids uitgekomen.”