Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Jasper Gottlieb, acteur en presentator

"Ik waardeer de passie die Fransen hebben voor mooie producten"

 

Acteur Jasper Gottlieb heeft samen met zijn tweelingbroer Marius Gottlieb en goede vriend Hugo Kennis het kookprogramma Worsten van Babel. Hiermee wil het drietal het standaard beeld dat kookprogramma’s neerzetten verbreken en laten zien dat koken rommelig, vies én leuk is. Inmiddels heeft Worsten van Babel net een theatertour voor De Parade  afgerond en voor Worsten van Babel on tour reisden ze in een busje al kokend door Europa.

Waar komt jouw interesse voor eten en koken vandaan?
“Die is langzaamaan gegroeid. Mijn moeder kookte vroeger altijd al zoveel mogelijk vers en gezond. Maar vooral op vakantie werd ons bijgebracht zoveel mogelijk nieuwe dingen te proeven. Als we naar een restaurant gingen moesten we iets van de kaart bestellen dat we nog niet kenden. Dat vonden we altijd heel leuk. Toen ben ik ook langzaam maar zeker steeds meer zelf gaan koken.”

Hoe ben je vervolgens bij een kookprogramma terecht gekomen?
“Marius, Hugo en ik keken naar ongeveer alle kookprogramma’s die er waren. Maar we vonden dat er iets miste in het aanbod. In deze programma’s zie je iemand in een perfecte keuken heel snel en clean een maaltijd bereiden. Alles zit in afgemeten bakjes, het eindresultaat is perfect en de keuken brandschoon. Dat was voor ons niet de essentie van koken. Als je zelf in de keuken staat wordt alles vies en mislukt het regelmatig. Dat is niet erg, dat is juist wat koken zo leuk maakt, die ontdekkingstocht. Daarom zijn we zelf filmpjes gaan maken die meer die kant van koken laten zien. Uiteindelijk werden we door 24Kitchen gevraagd om een programma te maken. Precies het kanaal waar we eigenlijk tegenaan aan het schoppen waren. Maar we besloten dat we het concept ook prima van binnenuit zouden kunnen slopen.”

Voor Worsten van Babel on tour reden jullie van Nederland naar San Sebastian in Spanje. Onderweg moest er geld verdiend worden voor de reis. Hoe ging dat?
“Dat deden we voornamelijk door bij boeren aan te bellen om te vragen of zij werk voor ons hadden. Vervolgens werden we uitbetaald in een product, bij een kippenboer kregen we een aantal kippen. Daarmee gingen we dan weer naar de plaatselijke markt en maakten er een gerecht mee om te verkopen. Maar er was ook een avond dat we bij een restaurant langs gingen en dat de eigenaar zei: hier is de sleutel, er komt vanavond 30 man eten, succes! Dat was een heel mooie ervaring. Veel mensen die in Frankrijk op vakantie gaan zeggen dat de Fransen stug zijn en dat het lastig is om contact te maken. Maar dat vond ik juist helemaal niet! Als je een beetje je best doet om Frans te praten en je bent enthousiast over eten en over de lokale producten, dan kom je er al snel achter dat zij die passie ook hebben en ontdooien ze heel snel.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de Franse en Nederlandse eetcultuur?
“Eigenlijk, als je het heel erg gechargeerd zegt, heeft Nederland geen eetcultuur. De Hollander ziet eten als een noodzakelijk kwaad, dat nodig is om aan je dagelijkse energie te komen. Er is geen waardering voor mooie producten. Alles is snel, makkelijk en uit pakjes. Dat zie ik bij mezelf ook terug. Er zijn eigenlijk geen recepten die ik van kleins af aan mee heb gekregen, die inmiddels heilig zijn. In Frankrijk heeft ieder gezin wel een familierecept waar absoluut niet aan gesleuteld mag worden en waarvan ze zweren dat het de enige juiste manier is om een gerecht te bereiden. Bovendien heeft elke regio zijn eigen lokale producten waar ze apetrots op zijn, zoals kaas of vleeswaren. Dertig kilometer verderop is dat alweer een ander product. Die passie voor goede producten vind ik heel mooi aan de Franse eetcultuur.”

Welke buitenlandse keukens zijn jouw favoriet?
“Ik vind de Mexicaanse keuken heel inspirerend. Veel mensen kennen natuurlijk wel de taco’s, tortilla’s en burrito’s, maar de Mexicaanse keuken is veel verfijnder dan dat. Het is erg puur eten en geldt voor mij als het ultieme comfortfood. Ook de Chinese keuken vind ik top, hoewel het natuurlijk lastig is om van één Chinese eetcultuur te spreken. Maar ik houd erg van de Chinese omgang met producten. De Chinezen eten namelijk alles, of in ieder geval zo veel mogelijk, van een product. In Nederland hebben we de rare gewoonte ontwikkeld om wel de filet te eten, maar enorm veel delen van een dier weg te gooien. Ook eten we geen paardenvlees of kikkerbilletjes, omdat dat zielig zou zijn. Maar waarom is dat zieliger dan koe of kip? Dat vind ik gek.”

Gaat de Worsten van Babel-bus binnenkort nog op pad?
“Natuurlijk zouden we met de Worsten van Babel dolgraag nogmaals zo’n tour maken met onze bus, maar dan door Duitsland, of Italië, of Engeland, noem maar op! Maar momenteel zijn er geen concrete plannen. Wel zijn we bezig met een kookboek, dat als het goed is komend jaar uitkomt.”