Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Katja Schuurman, actrice/presentatrice

"Ik denk dat je van reizen een emphatischer mens wordt"

 

Katja (43) is o.a. actrice en presentatrice en reist zowel privé als voor diverse TV-programma's de hele wereld over. Zoveel, dat ze haar reiservaringen onlangs bundelde in het reisboek Katja was hier. Hierin vertelt ze persoonlijke verhalen en geeft ze tips aan gelijkgestemden.

Waarom wilde je graag het reisboek Katja was hier schrijven?
“Daar had ik meerdere redenen voor. Ten eerste heb ik natuurlijk veel gereisd, zowel privé als voor televisie en mijn fairtrade merk Return to Sender. Daardoor ben ik op veel niet-alledaagse plekken geweest, zoals de noordpool, Tsjernobyl, de vuilnisbelt van Mexico City. Die bijzondere ervaringen wilde ik graag delen.”

“Daarbij draait reizen niet alleen om mooie plekken, maar ook om de diversiteit van mensen. Als je nooit je eigen woonplaats verlaat, ben je continu omringd door je eigen waarheid. Dat is heel fijn en veilig, maar brengt ook het risico met zich mee dat je mensen die op een andere manier leven of denken veroordeelt. Dat vind ik zonde. Door met mensen in het buitenland te praten kom je erachter dat die mensen eigenlijk hetzelfde zijn, maar net een beetje anders. Ik ben ervan overtuigd dat je van reizen een empathischer mens wordt.”

Als je vlug door het boek bladert blijkt dat je vooral een liefhebber bent van zon. Klopt dat?
“Ik houd niet echt van wintersport, nee. Ik loop het liefst de hele dag op blote voeten. Ironisch genoeg werd ik door BNN altijd naar de koudste plekken op aarde gestuurd. Natuurlijk zijn die plekken wel adembenemend mooi. In Canada aanschouwde ik een bevroren zee die licht aan het smelten was: knalturquoise! En ik zou ook zeker graag nog een keer naar winters Patagonië gaan.”

“Toch vind ik warme plekken fijner. Dat komt ook omdat de mensen er vrolijker van lijken te worden. Dat zie je in Nederland al: in de zomer is iedereen veel meer buiten en open en maken mensen meer contact met elkaar. In warme landen is dat effect nog groter. Die broeierige sfeer van Zuid-Amerika, daar houd ik van. In koude landen zijn mensen zich toch vaak binnen aan het verstoppen, teruggetrokken.”

Wanneer is bij jou de reiskoorts ontstaan?
“Op mijn 21e ging ik voor het eerst in mijn leven alleen op reis. Ik ben na de middelbare school direct aan het werk gegaan en na een aantal jaar kreeg ik de behoefte aan vrijheid. Ik koos voor een reis naar Costa Rica. Toen ik eenmaal in het vliegtuig zat en Nederland door het raampje steeds kleiner zag worden kwamen er enorm veel emoties los. Heerlijk vond ik het, het voelde alsof ik alle banden met Nederland even doorknipte."

“Eenmaal in Costa Rica kon ik mezelf opnieuw uitvinden. Het helpt natuurlijk mee dat Costa Rica een prachtig land is. De natuur is om verliefd op te worden: oerwoud, watervallen, riviertjes. Dat was de eerste keer dat ik verliefd werd op reizen en die onthechting. Toen is de reiskoorts echt ontstaan.”

Hoe vaak ga je idealiter per jaar op reis?
“Gemiddeld wil ik liefst één keer per jaar voor een langere periode, ongeveer een maand, op vakantie. En daarnaast nog een paar weekendjes weg, naar Barcelona of Berlijn bijvoorbeeld. Laatst ben ik samen met mijn dochter Sammie een paar dagen naar Italië geweest. Lekker fietsen en naar een Italiaanse ijsmaker. Tijdens een reis kom je dichter bij elkaar. Het reisgezelschap maakt enorm veel verschil: alleen, met een partner, met vrienden of een kind. Dat vind ik mooi.”

“Toen ik veel voor televisie reisde had ik op een gegeven moment wel dat het iets teveel werd. Ik wist als ik wakker werd in mijn hotel soms oprecht niet meer of ik in Azië of Afrika was. Dat is natuurlijk heel zonde. Ik ging wel op reis, maar mijn zintuigen deden niet echt mee. Alleen mijn lijf was op pad, maar mijn hart en hoofd waren nog thuis, bij de mensen die ik miste. Toen heb ik even wat geminderd.”

Naar welke bestemming reis je het liefst?
“Zuid-Amerika is mijn favoriete werelddeel. Dat komt misschien wel door die allereerste reis naar Costa Rica en het speciale gevoel dat ik toen kreeg. Mexico staat ook hoog op mijn favorietenlijstje. Het is een ideaal land om een open jeepje te huren en maar gewoon te gaan rijden. Zonder plannen te maken beleef je de bijzonderste momenten, die niet in alle foldertjes staan. De stad Oaxaca vond ik betoverend mooi, een prachtige koloniale stad. Tulum was, hoewel wel wat toeristisch, ook heel mooi, net als Mérida. En op Isla Holbox ben ik echt verliefd geworden.”

“Een misverstand van veel mensen is de gedachte: 'ik wil op reis naar Zuid-Amerika. Dat is ver weg, dus ik moet zoveel mogelijk landen meepakken.' Zuid-Amerika is zo enorm groot, je kunt beter de tijd nemen om een plek echt goed te ontdekken.”

Is er een bestemming waar je liever nooit meer naar terug wil?
“Met stip op één: Tsjernobyl. Maar dat is natuurlijk niet echt een vakantiebestemming. Verder mijd ik vooral plekken die in zijn volledigheid zijn gecreëerd voor het toerisme. Van die badplaatsen waar alleen mensen wonen die er werken in het toerisme en waar in de winter niemand achterblijft.”

“Ik heb in Tunesië een keer zoiets ervaren. Het is jammer hoe één zo’n ervaring dan meteen een indruk bepaalt voor een heel land. Tunesië is ongetwijfeld prachtig, maar ik zat in een enorm toeristische plaats met alleen maar all-inclusive resorts. Daar ga ik dus niet zo snel nog eens naartoe.”