Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Nick & Simon, zangduo

"Maleisië was een aaneenschakeling van hoogtepunten"

 

Voor het tv-programma The Dream hebben Nick & Simon al diverse bestemmingen bezocht om zich te laten inspireren door de muziekcultuur van het land dat zij bezoeken én om er door te breken met hun eigen muziek. Na bestemmingen als Zuid-Afrika, Cuba, Amerika, Engeland, Ierland en Zweden was Maleisië de eerste bestemming in het Verre Oosten. Samen met hun beste vriend en gelegenheidsmanager Kees Tol probeerde het muzikale duo voet aan de grond te krijgen in Maleisië.

Simon: “Onze eerste bestemming was Kuala Lumpur, daar hebben we ons eerst op gefocust. Van daaruit zijn we uiteindelijk naar Melaka, Johor en Borneo doorgereisd. Omdat we in Kuala Lumpur muzikaal veel connecties hebben gemaakt konden we vervolgens weer naar andere delen in het land afreizen.”

Nick: “Kuala Lumpur heeft bij mij veel indruk gemaakt. Het is een bruisende metropool die erg tot de verbeelding spreekt. Maar ook de prachtige natuur in Borneo vond ik indrukwekkend.”

Simon: “Voor deze reis hadden we een speciaal lied geschreven. We hadden dit nummer, met Maleisische titel, nog nergens anders uitgebracht. De Maleisiërs waren erg verrast door dit nummer en er werd nieuwsgierig op gereageerd. Ik voelde ook een soort respect. En dat bleek te kloppen, want we werden al snel voor veel gelegenheden uitgenodigd. Het nummer heeft in heel het land veel deuren voor ons geopend.”

Nick: “Het feit dat we een speciaal Engelstalig nummer hadden gemaakt met een Maleisische zin in het refrein werd heel goed ontvangen. Al vonden sommige mensen het jammer dat er maar één zin Maleisisch werd gezongen in het nummer, maar dat beschouw ik maar als een compliment. We merkten dat het publiek bovendien ook openstond voor onze Nederlandse muziek, doordat ze in Maleisië gewend zijn aan veel verschillende muziekstijlen.”

Simon: “Dat komt doordat Maleisië zoveel verschillende culturen herbergt. Daardoor hebben ze ook veel verschillende muziekgenres, van Chinese en Indiase muziek tot traditioneel Maleisisch en westerse popmuziek. Het is een heel breed scala.”

Sapé
Nick: “Tijdens The Dream proberen we zoveel mogelijk in contact te komen met de lokale bevolking. Iemand die op mij veel indruk heeft gemaakt was Alena Murang. Zij is als een van de eerste vrouwen de Sapé (een traditioneel snaarinstrument uit Borneo) gaan bespelen en is nu virtuoos op het instrument.”

Simon: “Op een dag werden we door de trompettist van de lokale band Salammusik uitgenodigd om bij zijn familie thuis thee te komen drinken. Een dag later zaten we bij hem thuis op de bank bij zijn traditioneel islamitische gezin. Het was erg mooi om met deze mensen in gesprek te gaan. Ik vind Maleisië een mooi voorbeeld van hoe een multiculturele samenleving goed werkt. Er zijn veel verschillende culturen, met elk zijn eigen gewoontes. Maar elke cultuur respecteert de andere, wat een erg gemoedelijke samenleving oplevert. Het viel mij vooral op hoe vriendelijk iedereen tegen ons was.”

Nick: “Dat is mij ook het meest opgevallen: de oprechte gastvrijheid van de Maleisiërs.”

Drakenboot
Nick: “Als uitstapje hebben we een keer deelgenomen aan een training van de Dragon Boat Racers, de snelstgroeiende sport op het water met een eeuwenoude historie. Dat was een mooie ervaring.”

Simon: “Verder zou je ons bezoekje aan Melaka als toeristisch kunnen omschrijven. Maar omdat we in elf dagen tijd acht afleveringen van 45 minuten moesten opnemen was er helaas geen tijd voor meer toeristische activiteiten. Maar ik zou iedere reisliefhebber ontzettend aanraden om naar Maleisië te gaan.”

Nick: “Zeker weten, het is een prachtig land dat erg veilig aanvoelt met een enorme diversiteit aan culturen. De reis was voor mij een aaneenschakeling van hoogtepunten.”