Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Ron Boszhard, tv-presentator

"Ik ben de ultieme toerist: met een reisgidsje zoveel mogelijk willen zien."

 

Ron Boszhard presenteert bij de TROS de kinderprogramma’s Z@ppsport en Bommetje! Daarnaast is hij acteur in het theater en diverse tv-series, waaronder Bij Ron op de camping en Bij Ron in het kasteel. Begin dit jaar was hij deelnemer aan de populaire serie Wie is de Mol?.

Wat is je favoriete manier van reizen?
“Ik houd erg van citytrips. Mijn vriendin en ik houden allebei erg van winkelen en gaan daarom graag naar Londen of Parijs. Mijn laatste stedentrip was naar Bremen. Ik was net terug van Wie is de Mol? en moest me nog verstoppen voor Nederland, dus we zijn met zijn drietjes naar Bremen gereden. Even lekker ontspannen.”

“Als we op stedentrip zijn hangen we de ultieme toerist uit: met zo’n reisgidsje zoveel mogelijk zien. Ik vind dat als je ergens bent, je moet proberen álles te zien. In Parijs ga ik graag naar Montmartre, dat schilderwijkje met kroegjes er omheen, en uiteraard de Notre Dame. Soms bezoeken we musea en denken we als we naar buiten lopen: wat hebben we nu weer voor bijzonders gezien? Heerlijk!”

Voor wie is de Mol zat je in Rusland en Georgië. Hoe heb je dat ervaren?
“Mijn bezoek was jammer genoeg maar kort, ik lag als eerste uit het spel. Ik begon Wie is de Mol? in Moskou. Een prachtige stad om te zien. Ik vond het een hele beleving om over het Rode Plein te lopen.”

“De mensen in Rusland waren ook heel vriendelijk en behulpzaam. Deze behulpzaamheid werkte in de praktijk niet altijd even goed: er wordt al gauw op alles ‘ja’ gezegd. Als je de weg niet weet en je vraagt of je links of rechtsaf moet, stemmen ze bij beide opties enthousiast in. Daarna vloog ik door naar Georgië, er was namelijk een kans dat ik terug zou keren in het spel. Ik was daar vooral druk bezig met complottheorieën en de andere kandidaten, van de bestemming heb ik weinig meekregen. Helaas kwam ik niet terug in het spel en vloog toch direct naar huis.”  

Je hebt in de comedy ‘Ron op de camping’ gespeeld. Ben je een liefhebber van kamperen?
“Nee, ik háát kamperen. Vandaar dat ik er een comedy over gemaakt heb. Ik wil gewoon niet met een wc-rol over de camping lopen. Ook omdat het natuurlijk niet echt privé is en ik vaak herkend wordt. Maar ik ben vooral iets meer van de luxe. Ik vind het fijn dat in een hotel je bed wordt opgemaakt en dat je niet hoeft te koken. Dat je niet je hele sores hoeft mee te sjouwen.”

“Afgelopen zomer zaten we in een Center Parcs huisje in Frankrijk. Dat is wel ideaal met het gezin. Alle drie mijn kinderen waren mee: mijn zoon en dochter van in de twintig en mijn jongste dochter van 14 maanden. Met zo’n kleintje erbij ga je toch anders op vakantie. Dit huisje was heel fijn, lekker aan het water.”

Hoe ging je op reis voor de geboorte van de jongste?
“Voordat de kleine er was hebben mijn vriendin en ik nog een cruise gemaakt. Dat vond ik werkelijk fantastisch! Het is zo leuk dat je ’s nachts gaat slapen en de volgende dag opeens weer in een heel andere stad bent. Onze cruise begon in Barcelona en ging vervolgens rondom de laars van Italië, al die steden langs de Middellandse Zee af.”

“Ik vond het heel bijzonder, ook het leven op zo’n schip. Ze zeggen altijd dat op cruises alleen maar bejaarden meegaan, maar dat viel reuze mee. Er waren een hoop jongeren op het schip. Nadeel is wel dat het wat prijzig is. Maar je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Als het aan mij ligt is een cruise zeker voor herhaling vatbaar!”

Voor je werk reis je ook heel wat af?
“Dat klopt, eigenlijk is het merendeel van de reizen die ik gemaakt hebt voor werk geweest. Voor Z@ppsport ben ik naar Brazilië en Zuid-Afrika geweest voor het WK voetbal. Ik weet niet of ik daar heen was gegaan als het niet voor mijn werk was, meestal blijf ik dichter bij huis.”

“Brazilië vond ik fantastisch. Ik verbleef in een hotel op de Copa Cabana. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Er werd vooraf gewaarschuwd voor berovingen, maar dat was helemaal niet aan de orde. Natuurlijk, je moet de onveilige plekken mijden, maar je kon er prima over straat. In Brazilië leefde het WK enorm. Er waren enorm veel nationaliteiten aanwezig. Elke keer als er een land was uitgeschakeld, ging er weer een groep weg. Het werd steeds wat rustiger in de stad. Voor het EK was ik Krakow, een prachtige stad die nog helemaal in tact is!”

“Vanzelfsprekend zie je op zulke reizen ook veel armoede, vooral in Brazilië en Zuid-Afrika. Het is schrijnend om bedelende kinderen te zien. En je beseft ook dat het grote geld van de toernooien natuurlijk niet bij deze mensen terecht komt, maar bij de FIFA. Maar ja, wat doe je er aan? Ik ben daar om een kinderprogramma te maken. Dat is weleens tegenstrijdig en lastig.”

Een hoop bestemmingen! Wat is je favoriet?
“Is het heel gek als ik nu Amsterdam zeg? Ik ben verknocht aan die stad. Ik woon in Landsmeer en ga zodra ik tijd heb naar Amsterdam. Als ik ook maar een uurtje over heb voordat ik moet werken, pak ik de bus en ben ik in een kwartiertje in de stad. Ik struin er langs de grachten struin of drink er even een kopje koffie. In Amsterdam voel ik me altijd alsof ik op vakantie ben. Ik ben er op mijn gemak en kan ultiem ontspannen, daar kan geen enkele andere plek tegenop!”