Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Ronald de Boer, voetbalanalist

"Ik kan het waarderen dat Spanjaarden de tijd voor elkaar nemen"

 

Ronald de Boer is voormalig profvoetballer en voetbalanalist. Hij kwam uit voor het Nederlands elftal en voetbalde voor Ajax en Barcelona. De hippe miljoenenstad aan de Costa del Maresme heeft nog altijd een speciale betekenis voor hem.

Kamperen in het Gelderse Garderen
“Ik hecht veel waarde aan vakanties, ze staan voor mij gelijk aan ontspanning. Af en toe moet je even de rust pakken om je batterij weer op te laden. Ik wissel mijn vakanties graag af. Zo maakte ik kortgeleden een bootreis door Kroatië met mijn oudste dochters, reis ik regelmatig naar het prachtige Montenegro of struin ik een lang weekend de beste restaurants in steden zoals Barcelona af. Zolang ik op een vakantiebestemming lekker kan eten, er een aanbod aan buitenactiviteiten is, ik me er in een fijn huurhuis of hotel kan terugtrekken en het weer zonnig is, ben ik tevreden! Hoewel ik tegenwoordig echt wel van luxe houd, ben ik een caravan ook gewend. Ik heb ruim 21 jaar lang met mijn ouders gekampeerd op een camping in het Gelderse Garderen, waar zij overigens nog steeds een vaste plaats hebben. Ik had het daar altijd erg naar mijn zin. Er was daar geen breed strand met ontelbare strandtenten en van een druk nachtleven of Michelinrestaurants was ook geen sprake. Maar er was wel gezelligheid, natuur en rust.” 

Wereldburger in Barcelona
“Momenteel is de hoeveelheid tripjes die ik naar het buitenland onderneem iets afgenomen. Dit komt door de geboorte van mijn zoon Boaz afgelopen september. Het is best vermoeiend om met een kleintje op reis te gaan. En aangezien Amsterdam nog altijd mijn favoriete stad ter wereld is, geniet ik ook van een relaxt weekend thuis. Als ik dan toch weg ga, kies ik vaak voor Spanje. Ik speelde ruim twee jaar voor FC Barcelona en heb er met veel plezier gewoond. Die stad heeft me zo veranderd, ik ben er een wereldburger geworden. Toen ik naar Barcelona ging, vond ik bijvoorbeeld groente met aardappelen het lekkerst. Nu weet ik wel beter: alles verandert, van je smaakpapillen tot hoe je over het leven denkt. Er is ook zoveel te zien en doen in Barcelona, je hoeft je er nooit te vervelen. Ik raad iedereen in ieder geval een bezoek aan de Olympische haven aan, een tour langs de gebouwen van Gaudí en een wandeling door de parken Montjuïc en Parc Guell. Uiteraard mag een bezoek aan de bekendste basiliek ter wereld, de Sagrada Família, niet ontbreken! Ik blijf het fascinerend vinden; je zou denken dat ze de basiliek aan het renoveren zijn, maar in werkelijkheid zijn ze al sinds 1882 bezig met de bouw. Ik ben benieuwd hoe het eruit zal zien als het af is.”

Ontspannen in Sitges
“Wanneer ik even een dagje aan het drukke stadsleven in Barcelona wilde ontsnappen, reisde ik naar Sitges. Deze badplaats ligt zo’n veertig kilometer ten zuiden van Barcelona en je vindt er mooie zandstranden, een gezellig historisch centrum en het beschikt over een brede promenade met bars en restaurants. Iedereen kan er zijn gang gaan; de één zoeft langs op rolschaatsen, de ander drinkt samen met vrienden wijn op het terras en kinderen kunnen er rustig spelen. Het weer is er bijna altijd goed en de kleintjes kunnen er veilig de zee in doordat het strand er langzaam afloopt in het water.”
 
Van Madrid en Marbella tot aan de Balearen
“Barcelona en Sitges zijn niet de enige plaatsen in Spanje die ik graag bezoek. Madrid behoort ook tot mijn favorieten. Het is een indrukwekkende, moderne stad met een arsenaal aan toprestaurants en indrukwekkende gebouwen. Die karakteristieke sfeer van een kosmopolitische hoofdstad spreekt me ook aan. Daarnaast heeft het zuiden van het Spaanse vasteland heel wat te bieden. Zo ben ik vaak in Marbella geweest; je hebt daar een aantal prachtige golfbanen. Naar de eilanden Mallorca en Ibiza reis ik graag omdat je er ontspannen kunt rondtoeren in een auto, de huizen er over het algemeen sfeervol ingericht zijn en je er talloze mooie baaien of ongerepte stukjes kunt bezoeken.” 

De Spaanse cultuur
“Ik voel mij erg thuis tussen de Spanjaarden. Ik spreek de taal, het zijn positieve mensen, ze staan open voor bezoekers en bovendien houden ze, net als ik, van goed eten. Wat ik ook erg kan waarderen aan de Spaanse cultuur is dat Spanjaarden de tijd voor elkaar nemen. Zo grijpen ze het weekend ook echt aan voor het weekend. Daarmee bedoel ik dat ze de tijd nemen om te relaxen of om er gezamenlijk, met familie of vrienden, op uit te gaan. De plaatsen die voor de komende jaren nog op mijn lijstje staan in Spanje, zijn onder meer San Sebastián en Bilbao. Het Baskenland ken ik nog niet zo goed, maar ik heb gehoord dat het een schitterend gebied is met groene natuur en een breed culinair aanbod!”