Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Ruud Feltkamp, acteur en dj

"Reizen is voor mij één van de leukste dingen om te doen"

 

Ruud (28) is acteur, dj en presentator. Hij is bijna dagelijks te zien als Noud Alberts in Goede Tijden, Slechte Tijden. Reizen vindt hij één van de leukste dingen om te doen en daar maakt hij graag tijd voor vrij. Zowel privé als voor tv-programma’s heeft hij mooie plaatsen bezocht. Zo deed hij mee aan Expeditie Robinson en maakte hij voor De Gevaarlijkste Wegen een roadtrip door Argentinië. 

Wat is je favorieten manier van reizen?
“Als ik op reis ga, wil ik in eerste instantie zoveel mogelijk zien. Dan wil ik alles eruit halen wat erin zit: fietstochtje hier, sightseeing daar, zoveel mogelijk de geschiedenis in duiken. Dat kost natuurlijk best veel energie. Daarna volgt er altijd een punt waarop ik echt in de vakantiemodus ga en even wil relaxen. Dat is voor mij de ideale combi: eerst - als je nog vol energie zit - op pad gaan en vervolgens de vakantie lekker ontspannen afsluiten.”

“De leukste manier van reizen vind ik om alleen de vlucht en het eerste hotel te boeken en daarna maar te zien waar je eindigt. Ik ben heel slecht in een vakantie tot in de details vastleggen. Het gekke is: ik vind reizen het leukste wat er is, maar een reis plannen vind ik verschrikkelijk. Ik probeer het wel eens, maar dan blijf ik het zo lang mogelijk voor me uitschuiven. Bovendien is het avontuur veel groter als je alleen je eerste hotel boekt.”

Waar ben je recent nog op vakantie geweest?
“Vorige zomer heb ik met mijn vriendin een mooie reis gemaakt naar Japan en Hawaii. Die combinatie was heel spontaan, we hadden het van te voren niet gepland. In Japan zijn we begonnen in Tokio, een waanzinnige stad. Het is de drukste stad op aarde, maar toch voelt de stad enorm rustig. Dat komt vooral doordat op drukke plekken de voetgangers een verdieping boven het verkeer lopen. Japan heeft ook iets kinderlijks. Je ziet er veel mangatekeningen en je hoort overal gekke geluidjes. In de metro is het net of je in een Super Mario-spelletje beland bent met al dat gebliep om je heen.”

“Na een paar weken in Japan wilden we er graag nog graag een strandvakantie aan vastplakken. Toen hebben we het vliegtuig naar Hawaii gepakt. Dat is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid: dat je aan de andere kant van de wereld bent en dan kunt beslissen dat je nog verder weg vliegt.  Op Hawaii hebben we lekker van het strandleven genoten en gedoken. Je moet er een beetje opletten dat je de populaire toeristische dingen vermijdt. Zo kun je er bijvoorbeeld met manta’s zwemmen. Dat klinkt hartstikke leuk, maar eenmaal op locatie ziet het er zwart van de toeristen. Maar als je een klein beetje research doet en de rustige plekjes opzoekt, is Hawaii echt top!”

Vind je een luxe accommodatie belangrijk?
”Het maakt me niet zo heel veel uit hoe luxe een hotel is, zolang de badkamer maar goed is. Dat vind ik belangrijk: dat die strak en schoon is. In Japan bleek dat nog best lastig. De hotels in Japan zijn erg duur, dus je komt snel uit bij een basic hotel. Daar zijn de badkamers een beetje gek. Ze zijn heel klein, lijken uit één vorm gegoten en alles is van plastic. Maar Japan is zo waanzinnig mooi, dan heb ik het er voor over.”

“Tijdens Expeditie Robinson heb ik voor het eerst ervaren hoe het is om zonder comfort buiten te slapen, en ik vond het heerlijk! Veel medekandidaten sliepen erg slecht, door het harde zand en muggen of zandvlooien. Daar heb ik totaal geen last van gehad. Elke nacht sliep ik als een roos en stond ik uitgerust op. Zelfs als het regende. Ik had me van te voren voorbereid op het allerergste, maar eenmaal op het eiland dacht ik: is dit het nou? Veel kandidaten zeiden: ‘dit doe ik nooit meer!’, waarop ik dacht: waar hebben jullie het over? Ik zou het zo weer doen!”

Wat is je mooiste reis ooit gemaakt?
”Oh, dat is een lastige. De reis naar Japen en Hawaii hoort daar wel bij. Maar ook mijn backpacktrip naar Australië. Ik snap helemaal waarom in je eentje backpacken door Australië zo’n cliché is. Ik zou het iedereen aanraden. Een reis die ik ook moet noemen: laatst ben ik met een paar vrienden in een opwelling naar Mongolië gegaan. Een vriend vroeg ineens: ‘Yo, we gaan naar Mongolië om een hondensledetocht te maken, ga je mee?’ In zo’n geval moet je niet nadenken en gewoon gaan. De reis was even mooi als bizar. Bij aankomst in de hoofdstad ging alles mis. Onze tassen kwamen niet aan en we kregen geen contact met de luchtvaartmaatschappij. Toen zijn we nieuwe spullen gaan kopen op een zwarte markt. Toen we terugkwamen was onze chauffeur aan het knokken omdat hij dubbel geparkeerd stond. Dan denk je wel even: waar zijn we nu weer beland?”

“Vervolgens met de slee een week de wildernis in. We waren met zijn vijven en hadden twee begeleiders. Op den duur zei één van hen: we worden achtervolgd door wolven. Ja tuurlijk, dat zal wel, dacht ik. Maar toen liet hij mij sporen zien en zei hij dat we ze ’s nachts wel zouden horen. ‘Zodra je het geluid van een hond hoort, maar dan in HD, weet je dat het een wolf is’, zei hij. En inderdaad, ’s nachts hoorden we ze huilen. Toen ik vlak daarna één van de honden langs de yurt zag lopen, realiseerde ik me ineens dat de honden waren aangelijnd en het dus een wolf moest zijn. Overal kippenvel!”

Experimenteer je op reis met de lokale keuken?
”Zeker! In Mongolië was het eten vrij extreem. Je kunt er volledige varkens- en schapenhoofden bestellen. Die heb ik even overgeslagen, maar vrienden van mij hebben het geprobeerd. Zij kregen letterlijk een doormidden gezaagd schapenhoofd opgediend, waar je de hersenen uit moest lepelen. Hoewel het schapenhoofd me iets te ver ging, houd ik er normaal heel erg van om lokale gerechten te proberen. In Japan heb ik dat veel gedaan. En hoewel ik groot liefhebber ben van de Japanse keuken kan het ook daar soms misgaan. Op een avond zaten we ergens te eten waar we een heleboel kleine gerechtjes geserveerd kregen. Mijn vriendin nam een hap van een gerechtje dat eruit zag als rundvlees met bosuitjes. Heerlijk! Maar vervolgens spuugde ze het weer uit. Ik helemaal verontwaardigd: wat onbeleefd, je kan toch niet zomaar je eten uitspugen in een restaurant? ‘Proef zelf maar even’, stelde ze voor. Ik nam een hap, en het smaakte oprecht naar – denk ik – hoe poep zou smaken. Toen ik vroeg wat het was zei de ober lachend: ‘yes, that one is a bit tricky’. Bleken het ingewanden van een koe te zijn!”

Welke bestemming wil je zeker nog eens zien?
”Ik heb nog heel veel op mijn verlanglijstje staan! Allereerst wil ik graag nog een keer terug naar Australië en dat combineren met Nieuw-Zeeland, waar ik met een camper van noord naar zuid wil rijden. Ik wil vooral terug naar Australië omdat ik graag nog een keer bij het Great Barrier Reef wil duiken. Dat is zo bijzonder en het verdwijnt heel snel, dus als je het nog wilt zien moet je snel zijn. Vervolgens zou ik deze reis aftoppen met heerlijk relaxen op Fiji.”

“Daarbij staat Afrika hoog op mijn verlanglijstje, daar ben ik nog nooit geweest. Vooral om de wildlife te bekijken. De ervaring van het slapen op de savanne en ’s ochtends een olifant bij je tent, magisch! Ook lijkt het me vet om een keer naar Uganda te gaan om een tocht door de bergen maken en berggorilla’s in het wild te zien. Ik ben voorlopig nog niet klaar met reizen!”