Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

16 juni 2017
3e editie Wereld Tapas Dag een groot succes

 


Van Spanje tot aan Nederland en van België tot aan Australië, inmiddels wordt hij in 17 landen gevierd: de Wereld Tapas Dag. Gisteren, donderdag 15 juni, vond de derde wereldwijde editie plaats. In De Kookfabriek Amsterdam werd ter gelegenheid van deze dag een speciale VIP-receptie georganiseerd door het Spaans Verkeersbureau. Genodigden waren onder meer de Spaanse Consul General, de heer Javier Garrigues, CEO’s van vooraanstaande bedrijven en restaurateurs, chefs en sommeliers.

Ana Roman, directeur van het Spaans Verkeersbureau en initiatiefnemer van de dag, sprak de aanwezigen enthousiast toe over de derde editie van de Wereld Tapas Dag: 'Wij zijn erg blij met de grote opkomst en de vele deelnemende restaurants en wijnbars in Nederland. Het toont aan hoe populair de Spaanse tapas zijn, en wij vinden het belangrijk om iedereen hiervan te laten genieten!'. Javier Garrigues voegde daar aan toe: “Wereldwijd kent iedereen het woord tapa. Uiteraard kennen ook andere landen kleine hapjes, en ook het concept van ‘sharing’ zie je steeds meer, maar tapas blijven toch uniek en typisch Spaans.”

Nationale Tapascompetitie
Ter gelegenheid van Wereld Tapas Dag organiseerde het Spaans Verkeersbureau i.s.m. The Wine & Food Association de Nationale Tapascompetitie. Ratatouille Food & Wine uit Haarlem, Tribeca uit Heeze, Señora Rosa uit Eindhoven, Beulings uit Amsterdam, Smaakstudio De Sawa uit Delft en 21 Pinchos uit Rotterdam namen onder andere deel aan de finale in De Kookfabriek. De tapas varieerden van hapjes met inktvis en kabeljauw tot vleesgerechtjes met ossenstaart en vegetarische tapas met typisch Spaanse ingrediënten als omelet en aïoli. De juryleden bestonden uit Ana Román, Pedro Ballesteros MW (ex-jurylid internationale Copa Jerez),  Diana Cervera (chef restaurant La Seu in Denia in Alicante), Hans van de Meeberg (freelance journalist), Harrie Baas (Wine-Food Consultancy) en Jan van Lissum (voorzitter The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland). Román maakte aan het begin van de gastronomische receptie de winnaar van de competitie bekend, namelijk: Beulings uit Amsterdam. Zij wonnen een culinair getinte reis naar Alicante voor 2 personen, inclusief een masterclass Tapas door een gerenommeerde Spaanse chef.

Chefkok Diana Cervera
Chefkok Diana Cervera van het restaurant La Seu in Denia in Alicante was tijdens de VIP-receptie aanwezig voor een exclusieve show cooking. Eerder op de dag gaf zij al een master class “Arroz a Banda” aan de restaurants die deelnamen aan de Wereld Tapas Dag en aan de genodigde gespecialiseerde pers. Daarnaast vonden er twee wijnproeverijen plaats: één van Camino del Santiago witte wijnen door Pedro Ballesteros en van Ribera del Duero wijnen door Frank Smulders.

Wereld Tapas Week (12 - 18 juni)
In tal van steden worden gedurende de week van 12 t/m 18 juni allerlei smaakvolle en smaakmakende activiteiten georganiseerd waarbij de bekende Spaanse appetizers centraal staan. Restaurants en wijnbars nemen daarbij het voortouw, met speciale tapasmenu’s, kookdemonstraties, presentaties op lokale markten, verrassende proeverijen en spannende tapas-wijncombinaties. Deelnemende restaurants en wijnbars zijn onder andere Ambiente in Vlissingen, Barca in Amsterdam, Bodega Bodega in Laren, CuliNeuze in Terneuzen en Wijnbar Ons in Harlingen.


Foto: Ana Román tijdens de bekendmaking van de winnaar van de Nationale Tapascompetitie.