Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

19 juni 2017
Bijzondere barokfestivals in TsjechiŽ

 


Tsjechië staat in 2017 in het teken van barok. Verspreid over het land zijn zo‘n 2000 kastelen en paleizen te vinden die gebouwd of herbouwd zijn in barokke stijl. De barokstijl komt niet alleen in de architectuur terug, maar ook in literatuur, theater en muziek. Zo worden er dit jaar in diverse steden barokke festivals georganiseerd met als thema: "Beleef de barok met alle zintuigen". ChezchTourism zet de vijf grootste barokfestivals op een rij:

Festival Concentus Moraviae

3 t/m 29 juni, Zuid-Moravië
Het internationale klassieke muziekfestival Concentus Moraviae vindt plaats in Zuid-Moravië en het Boheems-Moravisch Hoogland (Vysočina). Op verschillende plaatsen kan men genieten van een gevarieerd muziekprogramma in de historische entourage van kastelen, kerken en synagogen. De editie van dit jaar is gewijd aan de verschillende vormen van de menselijke stem en zang, van kerkliederen en volksmuziek tot aan barokke opera en jazz. Er vinden meer dan 30 concerten plaats op diverse inspirerende plaatsen, zoals in het kasteeltheater van chateau Valtice, in de ridderzaal van kasteel Pernštejn en in de basiliek Sint Procopius in Třebíč. Naast binnenlandse artiesten treden ook beroemde musici uit de mondiale muziekscène op, zoals Marco Mencoboni met het koor Cantar Lontano.

Letní barokní festival 2017
10 juni t/m 19 augustus, provincie Pilsen
In de zomermaanden zal ook in de straten van de steden in de regio Pilsen barokmuziek weerklinken. Naast concerten staan er theatervoorstellingen, pelgrimsmissen, tentoonstellingen, thematische festiviteiten en proeverijen van barokke gerechten op het programma. Er is zelfs een vuurwerkshow. De acht hoofdfestiviteiten vinden plaats op de belangrijkste barokke locaties van de provincie, zoals Mariánská Týnice, de kloosters Kladruby of Plasy, de kastelen Manětín en Hrádek u Sušice en de steden Tachov en Klatovy. Bezoekers kunnen gebruikmaken van speciale bussen, die vertrekken vanuit de stad Pilsen en onderweg bij de verschillende locaties stoppen. Er zijn voordelige arrangementen beschikbaar die bus- en toegangskaarten omvatten.

Baroko Naoko
17 juni, hospitaal Kuks, provincie Hradec Králové
Tableaux vivants ofwel levende standbeelden, een barokke jaarmarkt, toneel, toernooien te paard, een legerkamp en attracties voor kinderen uit de tijd van de barok – dat en nog veel meer is er in Kuks tijdens het barokfestival "De barok in één oogopslag". Het evenement wordt gehouden in de bekoorlijke omgeving van het barokke kuuroord en Hospitaal Kuks in Oost-Bohemen. Bewonder het ziekenhuis in zijn gedaante van driehonderd jaar geleden, toen het zijn grootste roem bereikte. Een rondleiding in het hospitaal is een aanrader. Het beschikt namelijk niet alleen over prachtige symbolieke standbeelden van Matthias Bernard Braun maar de tweede oudste apotheek van Tsjechië is hier tevens gevestigd. Bezichtigingen worden aangevuld met levende standbeelden door gekostumeerde toneelspelers. Uitzonderlijk zijn de avondrondleidingen. In de avond kan het publiek een vuurwerkshow genade slaan.

Olomoucké barokní slavnosti 
6 t/m 30 juli, Olomouc
In juli wordt het Barokfestival van Olomouc gehouden. Elke avond om half zeven vinden in het Umělecké centrum UP (Kunstcentrum van de Palacký-universiteit) opvoeringen plaats van indrukwekkende barokke opera's met prachtige kostuums en historische coulissen. Overdag zijn er thematische rondleidingen die de de barok in Olomouc vanuit alle oogpunten belichten. Na de rondleiding kan men genieten van een barok zesgangenmenu in restaurant Atmosphere. Er zijn speciale arrangementen verkrijgbaar, die overnachtingen in hotels en de toegangskaartjes voor barokvoorstellingen omvatten. Toegangskaarten voor de afzonderlijke evenementen zijn online verkrijgbaar.

Litomyšlské dny barokní tradice
13 t/m 20 augustus, Litomyšl
De barok is meer dan alleen muziek, dans en vermaak. Tijdens het spiritueel-culturele festival in Litomyšl kunnen bezoekers kennis maken met de barokke vroomheid en spiritualiteit. De barok heeft daarnaast veel invloed gehad op de architectuur in Tsjechië. Veel cultureel erfgoed in Tsjechië is te danken aan de tijd van de barok. Het programma in Litomyšl omvat zowel spirituele als puur culturele evenementen. De toegang is overal gratis. Er zijn barokke missen, bedevaarten, becommentarieerde rondleidingen door kerken, thematische lezingen en concerten. Tijdens de hele duur van het festival is in het gebouw van de proosdij een tentoonstelling over de barokke liturgie te bezichtigen.