Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

12 juni 2019
Berlijn stijgende bestemming voor Nederlandse zakenreizigers

 


Londen blijft dé topbestemming in Europa bij Nederlandse zakenreizigers, maar krijgt concurrentie van Berlijn, dat van een achtste naar tweede plaats klimt. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘BCD Travel Cities & Trends Report’ met de meest bezochte vliegbestemmingen voor Nederlandse zakenreizigers. New York blijft aan kop als belangrijkste intercontinentale bestemming. Daarnaast gingen Nederlanders in 2018 vaker op zakenreis naar de Verenigde Staten, Canada en de Nederlandse Antillen in vergelijking met 2017.  

Berlijn enorme stijger
De top vijf van meest bezochte Europese steden voor Nederlandse zakenreizigers kent dit jaar een belangrijke nieuwkomer: Berlijn. Het is de grootste stijger en klimt met 41% van de achtste naar de tweede plaats. Berlijn is na Londen de tweede grootste startup-stad van Europa. Elke 20 minuten wordt in Berlijn een nieuwe startup opgericht. Dat trekt natuurlijk extra business, en extra zakenreizigers aan. De goedkope huurprijzen en vele coworking-plekken werken bovendien als een magneet op diverse ondernemers. München (-14%) daalt naar de derde plaats. Waarschijnlijk speelt de crisis in de Duitse auto-industrie, de belangrijkste industrie in München, een grote rol in deze daling.

Verder is het opvallend dat er in 2018 opnieuw vaker naar Polen (+14%) wordt gereisd. “Het lijkt erop dat steeds meer bedrijven naar besparingen zoeken en business verplaatsen naar lowcost-landen of er nieuwe kantoren openen. Polen is zo’n lowcost-speler. En meer business betekent natuurlijk ook meer zakenreizigers”, zegt Diederik Banken, VP Benelux bij BCD Travel.

New York en Singapore blijven favoriet
New York en Singapore blijven de belangrijkste intercontinentale steden. Dubai, met een groei van 5%, kruipt van de vierde naar de derde plaats en Shanghai, met maar liefst 12% meer geboekte tickets, stijgt naar de vierde plaats. Bedrijven investeren minder in China vanwege de trage economische groei, maar dat geldt niet voor Shanghai. Investeringen uit het buitenland spelen een belangrijke rol voor de economische groei van de stad. Het trok de eerste negen maanden van 2018 zelfs 2% meer buitenlandse investeringen aan. Dit verklaart voor een deel de toename in het aantal zakenreizigers. Daarnaast was Shanghai vorig jaar voor het negende jaar op rij de grootste containerhaven ter wereld, wat ook de maritieme reissector ten goede komt.

De VS groeit verder en blijft daarmee de belangrijkste intercontinentale bestemming. China en India behouden met 3% minder vliegtickets hun tweede en derde plaats. De Nederlandse Antillen blijven met een lichte groei op de vierde plaats. Singapore zakt een plaats en wordt ingehaald door de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Zuid-Afrika en Canada wisselen van plek, en Japan blijft de hekkensluiter.