Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

22 augustus 2018
Beveiligers willen Schiphol op 4 september platleggen

 

FNV en CNV hebben voor 4 september een 24-uursstaking uitgeroepen van de beveiligers op Schiphol. Ze eisen hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. Als de deelname groot is zal de luchthaven die dag ernstige hinder ondervinden.

Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging zegt in een verklaring: "Schiphol heeft van ons een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer. Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort."

Schiphol poogde eerder, tevergeefs, via juridische weg een stakingsverbod af te dwingen. De rechtbank breidde het stakingsrecht zelfs uit: het personeel mag sinds 1 augustus vijf keer per dag en vijftien minuten per keer het werk neerleggen in plaats van drie keer per dag tien minuten, zoals daarvoor.

En vanaf 2 september, als de vakantiedrukte voorbij is, mogen de beveiligers wat de rechter betreft onbeperkt staken, mits ze hun acties ruim van te voren aankondigen.

Nieuwe cao
De acties op Schiphol vormen deel van een groter geheel; de bonden onderhandelen met werkgevers over een nieuwe cao voor alle 31.000 beveiligers in Nederland – op de luchthaven werken rond de 1.200 beveiligers. De acties begonnen zes weken geleden op Schiphol en breidden zich al snel uit over de rest van het land.

Lees verder bij de bron