Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

10 oktober 2017
Bewustzijn dierenleed op reis nog klein

 


Dat een ritje op een olifant een no-go is, is bij de meesten wel bekend. Maar ook zwemmen met dolfijnen, op de foto gaan met een koala, het drinken van koffie van civetkatten of het vasthouden van een zeeschildpad zijn allemaal een stuk minder onschuldig dan je wellicht zou denken.

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft kortgeleden een rapport naar buiten gebracht over een nieuwe trend waar veel dierenleed achter schuilt, namelijk: selfies met wilde dieren in de Amazone. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 130 attracties in de Amazone direct contact met wilde dieren aanbieden. Deze wilde dieren, luiaards, dolfijnen, kaaimannen, reuzenmiereneters, vogels, anaconda’s en meer, worden uit hun natuurlijke omgeving gerukt en gevangengehouden om ingezet te worden ter vermaak van toeristen. Als gevolg hiervan overlijden zij vaak door stress, ziektes en verwondingen.

Pascal de Smit, directeur WAP
Dit soort vakantiekiekjes met wilde dieren zijn overigens niet alleen in de Amazone een groeiend probleem, wereldwijd worden ze steeds populairder. Zo is het het aantal selfies met wilde dieren op het sociale medium Instagram in slechts drie jaar met 292% gestegen. Ruim 40% van deze foto’s zijn ‘slecht’: het zijn selfies waarin toeristen wilde dieren aanraken, knuffelen of vasthouden. Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland, geeft zijn reactie: “De selfie met wilde dieren is een trend die gevoed wordt door toeristen. De realiteit voor deze dieren is dat zij verschrikkelijk lijden. Zo worden wilde luiaards gevangengenomen en met touw vastgebonden aan bomen. We zagen vogels zoals toekans met ernstige abcessen, groene anaconda’s die ernstig verwond en uitgedroogd waren en kaaimannen die in bedwang werden gehouden met rubberen banden om hun kaken. Ook ontdekten we een zeekoe in een kleine tank in de voortuin van een lokaal hotel en zagen we hoe een reuzenmiereneter geslagen werd door zijn eigenaar."

Wat je als reisagent kunt doen
WAP schrijft op hun website: “Het is eigenlijk heel simpel om wilde dieren te beschermen op vakantie, hier vind je een aantal tips over hoe je een diervriendelijke toerist kunt zijn. Je kunt ook helpen door zelf andere toeristen te informeren over dieronvriendelijke attracties, bijvoorbeeld op recensiewebsites. Het WildCRU onderzoek van de Universiteit van Oxford laat zien welke rol TripAdvisor, momenteel ’s werelds grootste online recensiewebsite, kan spelen. 80% van de mensen die een beoordeling achterlaten op TripAdvisor zijn zich niet bewust van de mishandelingen die gepaard gaan met wilde dieren in attracties. We moeten dit veranderen, zodat bezoekers die van dieren houden zich bewust zijn van het dierenleed en eisen dat dit stopt.”