Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

13 april 2018
Drie warm aanbevolen steden in de Dominicaanse Republiek

 


De Dominicaanse Republiek heeft meer te bieden dan de mooie stranden. Het eiland heeft tevens deze drie steden boordevol cultuur, authenticiteit en geschiedenis aanbevolen. 

Santo Domingo
De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, kreeg haar naam als eerbetoon aan de heilige Dominicus Guzmán, de stichter van de orde van de dominicanen. Toen Christoffel Colombus in 1492 de Dominicaanse gronden ontdekte, stichtte hij er de eerste stad van de Nieuwe Wereld. Vanaf 1498 kreeg ze de naam Santo Domingo, en ze was voorbestemd om de hoofdstad van het eiland te worden.  

Het is ook in Santo Domingo dat bijzondere gebouwen opgetrokken werden, zoals de eerste kathedraal, de Santa Maria de la Encarnación, het eerste hospitaal, San Nicolas de Bari, de eerste douane alsook de eerste universiteit van Amerika. De stad werd opgebouwd op basis van een plan dat gelijkt op het patroon van een damspel. Dit plan heeft overigens als model gediend voor bijna alle stedenbouwkundigen in de Nieuwe Wereld.  

De Dominicaanse hoofdstad te voet verkennen, is ook vandaag nog een aangename en interessante ervaring! Het oude stadsdeel is door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. Door de geanimeerde straten van de historische stad slenteren, zal je beslist bevallen. Zo kan je mensen verdiept in hun dominospel observeren, en luisteren naar de vrolijke deuntjes van straatmuzikanten. De charme van de talrijke kerken, van de kathedraal en van de musea zal je welhaast betoveren. Iets buiten de oude stad hebben zich modernere wijken ontwikkeld, met tal van commerciële centra. Een andere aanrader is het Paleis voor Schone Kunsten. In dit indrukwekkende monument worden het hele jaar door spektakels en tentoonstellingen georganiseerd. Ook de Nationale Dansschool, het Nationaal Folkloristisch Ballet en andere scholen zijn hier ondergebracht. Langs de Malecón kan je een onvergetelijke stadswandeling maken. Op deze grootse promenade aan de Caraïbische zee kan je ook rustig gaan zitten om kokosmelk met een rietje te slurpen, of om te genieten van een ijsgekoeld biertje.

Puerto Plata
Dit is de belangrijkste stad aan de noordkust van het eiland. De volledige naam luidt overigens als volgt: "San Felipe de Puerto Plata". De stad strekt zich uit aan de voet van de berg Isabel de Torres, die men met een kabelbaan kan bestijgen. Zo komt men in de botanische tuinen terecht, die zich iets lager bevinden dan het standbeeld van Christus, gelijkaardig aan dat van Rio. Het uitzicht is er uitzonderlijk.
De stranden vormen ongetwijfeld de hoofdattracties van deze stad.

Ze strekken zich over tientallen kilometers uit en ze zijn even schitterend als op de andere plaatsen van het eiland. Toch is Puerto Plata even goed bekend voor zijn amber. Het Ambermuseum is er opgetrokken in de zeer herkenbare Victoriaanse stijl van de 19de eeuw. Het bevat de meest waardevolle verzameling van amber ter wereld, en er worden fossielen bewaard van meer dan 30 miljoen jaar oud. Dit museum is eigenaar van het beroemde stuk amber dat gebruikt wordt in de film “Jurassic Park”.

De Victoriaanse stijl van het Ambermuseum vinden we ook terug in de architectuur van de mooie houten koloniale huizen. Deze zijn vaak geverfd met zogeheten “Gingerbread” pastelkleuren, hetgeen ze een ongelooflijk charmante uitstraling bezorgt.
 
Santiago de los Caballero
Santiago de los Caballeros is de tweede stad van het land en ligt in het hart van de Cibao vallei. Hier staat de wieg van de Merengue, de rum en de tabak. Een groot deel van de industrie is hier geconcentreerd, en de economische groei is er opmerkelijk. Santiago staat bekend als de wereldhoofdstad van de sigaren en er worden elf van de allerbeste sigaren van de wereld geproduceerd. Het is ook in Santiago dat ieder jaar het Festival van de Dominicaanse Sigaar plaatsvindt, onder de naam Procigar Festival. Met dit evenement vormt Santiago het Mekka voor sigarenliefhebbers en voor producenten en vertegenwoordigers van bedrijven uit de Verenigde Staten en uit Europa.

Santiago telt weliswaar niet evenveel klassieke toeristische attracties als de hoofdstad, maar heeft toch heel wat te bieden. Santiago de los Caballeros is een authentieke Dominicaanse stad waar u tal van culturele, historische, intellectuele en industriële schatten kunt ontdekken. Kortom, deze bruisende stad is meer dan een omweg waard, ze verdient minstens één of zelfs meerdere bezoeken! 
Er zijn verschillende echt pittoreske plekken in de stad, om te beginnen de kathedraal van Santiago Apostol. Het oude centrum herbergt enkele bouwwerken uit de 16de eeuw die gaandeweg vermengd werden met talrijke gebouwen uit de 18de en de 19de eeuw. Het Duarte park is een echte aanrader. Ter plaatse zijn nog andere bezienswaardigheden te ontdekken zoals de befaamde Bermudez rumstokerij, of een bezoek aan sigarenmanefacturen: Zemis Cigars, Intercigar en La Aurora.