Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

13 januari 2020
Duizenden evacuaties Filipijnen door vulkaanuitbarsting

 


De vulkaan Taal ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla is uitgebarsten. Maandagochtend spuwde vulkaan Taal voor het eerst lava, nadat zaterdag as in de omgeving terechtkwam. De uitbarsting heeft grote gevolgen voor het land: de luchthaven van de hoofdstad Manilla is gesloten, er zijn ruim 500 vluchten geannuleerd. Ook kantoren en scholen blijven dicht. Duizenden Filipino's zijn in veiligheid gebracht. 

Volgens het Filipijnse instituut voor Seismologie en Vulkanologie (PHIVOLCS) ging de lava gepaard met bliksemschichten en kleine bevingen. Daarop is het alertheidsniveau verhoogd naar de op een na hoogste fase. Doordat vulkaan Taal zich midden in het gelijknamige kratermeer bevindt, bestaat de kans dat vliegende rotsblokken vulkanische tsunami's kunnen veroorzaken. Tenminste zestienduizend inwoners van eilandjes binnen het meer en nabijgelegen steden moesten daarom hun huis verlaten.

Ook zijn door de kilometershoge rookwolken ongeveer tweehonderd vluchten geannuleerd. KLM maakte zondag bekend dat het maandag alle vluchten naar Manilla heeft geschrapt. Het internationale vliegveld op het eiland Luzon, dat honderd kilometer noordelijker dan Taal ligt, werd zondag preventief gesloten, omdat geen vliegverkeer mogelijk werd geacht.