Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

3 augustus 2017
Extreem heet in ItaliŽ en KroatiŽ

 


Vakantiegangers in Italië en Kroatië krijgen zinderende hitte voor de kiezen. In de binnenlanden loopt het kwik op grote schaal op naar 40 graden of meer. Tot en met het weekend blijft het erg heet, droog en zonnig. In de Alpenlanden is het broeierig heet en is kans op een zware onweersbui. Vakantievierders in het noorden en westen van Europa krijgen niks van deze hitte mee. Soms schijnt de zon, maar storingen zorgen ook vaak voor regen en wind. Met 18-22 graden is het voor het gevoel fris.

Het bijzonder hete weer in Italië begon afgelopen maandag al. In Alghero (Sardinië) werd het 40,6 graden. De hitte breidde zich afgelopen dagen uit over het Italiaanse vasteland. Dinsdag kregen de vele vakantievierders in Toscane met bijzonder hoge temperaturen te maken. In Florence steeg het kwik naar 41,3 graden. Gisteren was het nog heter en werd de grens van 40 graden al aan het begin van de middag geslecht.

Goede voorbereiding
Wie verkoeling zoekt kan het best een duik in zee nemen. De zeewatertemperatuur bedraagt op dit moment namelijk circa 24 graden. Wel is het opletten voor verbranding. Er is geen wolkje aan de lucht, waardoor de zon erg fel is. Het is dus zaak om goed te smeren met zonnebrandcrème, of bijvoorbeeld schaduwrijke plekken op te zoeken.

De hitte verlaat Italië komende tijd nog niet. Het kwik loopt in bijvoorbeeld Toscane, Rome en de Po Vlakte dagelijks op naar 40-43 graden. Daarbij blijft de zon uitbundig schijnen. Alleen in de Dolomieten is de zon minder vaak te zien en is kans op onweer, elders blijft het droog. Pas na het weekend lijkt het geleidelijk minder warm te worden. Volgende week is het met maxima van 30-33 graden heerlijk zomerweer.

Kroatië krijgt te maken met dezelfde hitte
Hitteliefhebbers zitten ook in Kroatië komende dagen gebakken. De hete Afrikaanse lucht heeft het land inmiddels bereikt en de temperaturen lopen in het binnenland op naar 40 graden of meer. Ook aan de kust is het erg warm. In Split stijgt het kwik komende dagen naar circa 38 graden en in Zadar kan het 40 graden worden. De zon maakt overuren en van bewolking is nauwelijks sprake. Vanaf zondag wordt het geleidelijk minder heet en neemt ook de kans op onweersbuien toe. De hitte houdt in Kroatië dus minder lang aan dan in Italië.