Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

4 mei 2018
Fors verlies Air France-KLM

 

De stakingen bij Air France hebben Air France-KLM over het eerste kwartaal verlies opgeleverd. Terwijl bij KLM de operationele winst ruim verdubbelde naar 60 miljoen euro, leed Air France fors verlies: 178 miljoen.

Per saldo komt het operationele verlies voor de Frans-Nederlandse combine over de eerste drie maanden hiermee uit op 118 miljoen euro. Vorig jaar was er in Q1 een tekort van 33 miljoen, ook door toedoen van Air France dat uitkwam op min 57 miljoen. KLM pluste in Q1 van 2017: 28 miljoen.

Het nettoresultaat in Q1 ligt ook veel lager dan vorig jaar: een verlies van 269 miljoen tegenover min 126 miljoen in Q1 van 2017. De omzet van de groep steeg dankzij KLM, met 1,8 procent naar  5,8 miljard euro. De omzet van Air France daalde met 0,8 procent. Het aantal vervoerde passagiers voor de groep steeg met vijf procent naar 22 miljoen.

Effect stakingen
Air France-KLM becijfert het effect van de stakingsgolf bij Air France, sinds februari georganiseerd door de vakbonden, met deelname uit alle geledingen  (piloten, cabine en grondpersoneel), op 75 miljoen euro over Q1. Dit effect zal zich doorzetten in de rest van het jaar, omdat de arbeidsonrust nog niet is gaan liggen. Ook in april werd er gestaakt, terwijl gisteren, vandaag en 7 en 8 mei eveneens stakingsdagen zijn. Air France-KLM raamt de impact van de stakingen bij Air France voor heel 2018 op 300 miljoen euro.

Lees verder bij de bron