Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

14 februari 2018
Ontdek het goede leven van SamoŽns

 


‘De hoofdstad van het goede leven’, zo luidt de slogan van het Franse bergdorpje Samoëns in de oostelijke regio Hautes Savoie. Vorige week, tijdens een intieme 3-daagse famtrip, ontdekte Travelution zelf de bestemming. Van een bezoek aan het moderne en recent geopende Club Med tot aan een dag skiën door Le Grand Massif, een ontspannen mindfulness-wandeling en bezoekjes aan authentieke bars en restaurants.  Skiën door Le Grand Massif
Sneeuwzeker, groots en gevarieerd: dit zijn de woorden die het skigebied Le Grand Massif het beste omschrijven. Het gebied behoort tot de top 10 grootste skigebieden van Frankrijk en de pistes bevinden zich tussen 700 en 2500 meter. De pistes zijn omgeven door enorme naaldbossen en tijdens onze skitocht werden we regelmatig getrakteerd op een waanzinnig uitzicht op de Mont Blanc. Naast Samoëns zijn de resorts in dit gebied Flaine, Les Carroz, Morillon en Sixt. De meeste accommodaties bevinden zich op of aan de piste dus er zijn veel ski-in en ski-out mogelijkheden. Het gebied is geschikt voor families met (kleine) kinderen, jongeren, groepen en iedereen die van natuur en sneeuw houdt. Samoëns is met name voor jonge families aantrekkelijk, het dorp is kleinschalig en minder ski-station dan de andere resorts. Beginnende skiërs zijn in Le Grand Massif op hun plek omdat ze op de brede, glooiende pistes alle ruimte hebben om te oefenen. Voor gevorderde wintersporters lonken mooie ski-tochten van dorp naar dorp, van de ene valei naar de anderen. Eén van de bekendste afdalingen is de Cascade, deze is maar liefst 14 kilometer lang. 

Op raquettes naar de raclette 
Onder leiding van een gids vertrokken wij 's avonds op ontdekkingstocht door de onbewoonde wereld. We baanden ons op raquettes (sneeuwschoenen) en in het donker een weg door de verse sneeuw en zagen de bergen van een hele andere kant. Terwijl de frisse berglucht door onze haren waaide en de sterren boven onze hoofden fonkelden, vertelde onze gids allerlei verhalen over het gebied. Het lopen op sneeuwschoenen vergde aardig wat energie en liet onze kuiten en bovenbenen flink werken, maar dat wil niet zeggen dat sneeuwschoenen voorbehouden zijn voor supersporters. Na een uur wandelen, kwam de geur van brandend hout ons tegemoet. In de verte zagen we een snoezig restaurant en onze magen begonnen te rammelen. In het ondergesneeuwde chaletje genoten we van raclette (traditionele kaasfondue) en lokale wijnen. Als ‘kers op de taart’ kregen we een lokaal drankje voorgeschoteld: wodka met ratelslang. Dat laatste zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar een sneeuwschoenwandeling is aan iedere avontuurlijke klant en niet-skiër aan te raden. 

Wandelmeditatie
Eindeloze alpenweiden, besneeuwde pieken en lieflijke dorpjes. Met zo’n beeld op je netvlies kom je al snel tot rust. Extra ontspannen doe je met speciale zen- of yogawandelingen. De ochtend voordat wij weer naar Genève terugreisden, namen wij deel aan een les Afghan Walking. Bij deze vorm van wandelmeditatie wordt de ademhaling afgestemd op het loopritme. Elke stap zet je hierdoor bewust en tijdens het wandelen probeer je je volledig te concentreren op lichaam en geest. Wandelen wordt hierbij niet meer gezien als middel om ergens te komen, maar als doel op zich. Horen yogi's en meditatieliefhebbers tot jouw klantenbestand? Adviseer hen deel te nemen aan een les!

Samoëns village
Samoëns bestaat uit twee gedeelten: het authentieke en monumentale centrum en het hoger gelegen Samoëns 1600. Het plein van het centrum is vernoemd naar de boom, de ‘Grote Linde’, die hier in de jaren 1430 werd geplant. De boom heeft een omvang van bijna 10 meter en staat symbool voor het dorp. Het wordt gezien als de beschermer die alle grote gebeurtenissen heeft meegemaakt. Om de boom heen zijn diverse restaurants, bars, winkels en accommodaties gevestigd. De restaurants bieden vooral lokale specialiteiten aan: van soep met ajuin, worsten uit de Savoie en tartiflette tot aan fondue. Samoëns heeft daarnaast een reputatie als beeldhouwdorp. Steenhouwers uit Samoëns werkten jarenlang aan projecten over de hele wereld. Vandaag de dag zie je dit op veel plekken in het dorp terug, zo zijn ook veel oude huizen in het dorp gebouwd met kalksteen. In Samoëns 1600 vind je voornamelijk hotels en appartementen en de skiliften die je brengen naar de toppen van het skigebied Le Grand Massif. 

Club Med
In december 2017 is het all-inclusive resort Club Med Grand Massif Samoëns Morillon geopend. Het resort ligt op een groot plateau met een panoramisch uitzicht over de vallei. Eind dit jaar zullen nog 45 chalet appartementen worden toegevoegd, waarna het resort een totale capaciteit van 1.100 bedden heeft. Het resort verwelkomt groot en klein door onder meer professionele kinderopvang aan te bieden. De kinderclubs zijn de hele week geopend, behalve op zaterdag, en er worden sporten, spelletjes en creatieve activiteiten georganiseerd. Wie tot rust wil komen, kan genieten van de 600 m2 Carita spa. Twee zwembaden, de Finse sauna en Hammam zorgen voor een zen-moment. Ook zijn er verschillende restaurants en bars in het resort te vinden. Door de term ‘all-inclusive’ dachten we van te voren aan een druk restaurant waar opgewarmde maaltijden worden geserveerd, maar onze verwachtingen werden overtroffen. Goede chefs zorgden voor de maaltijden: van sterke Franse kazen en Marokkaanse couscous tot oesters. Iedere dag wordt er iets anders geserveerd en er is voor ieder wat wils.