Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

20 juli 2017
Extreme hitte en bosbranden in Zuid-Europa

 

In Zuid-Europa is het aanhoudend heet en droog. Hierdoor zijn in landen als Italië en Kroatië al diverse bosbranden uitgebroken. Ook de komende dagen blijft het daar tropisch en zonnig. 

In Spanje is de meeste zonneschijn te vinden langs de costa’s. Met temperaturen van circa 30 graden is het heerlijk strandweer. Ook in Italië is het hoogzomer met uitbundige zonneschijn en temperaturen die tussen 33 en 35 graden uitkomen. In Kroatië is het zonnig en heet zomerweer. In de vakantiegebieden loopt de temperatuur dagelijks op naar 32-34 graden.

De keerzijde van het hete weer is dat de kans op bosbranden fors toeneemt. In combinatie met onweer en veel wind is een brand zo ontstaan en breidt deze snel uit. Een goed voorbeeld zijn de branden die de afgelopen dagen hebben gewoed bij Split. Het vuur bereikte zelfs de bebouwde kom en was moeilijk te controleren. De ANWB meldt dat de meeste branden inmiddels onder controle zijn:

Bosbranden Montenegro
De natuurbranden in Montenegro zijn onder controle. De meeste bosbranden waren de afgelopen dagen op het schiereiland Lustica (aan de ingang van de Baai van Kotor) in het zuiden van Montenegro.

Bosbranden Italië
In Midden- en Zuid-Italië hebben de afgelopen dagen veel bosbranden gewoed. De getroffen provincies waren Lazio, Toscane, Campania, Calabrië, Apulië en op Sicilië. Ook bij de populaire badplaats Ostia ten zuidwesten van Rome waren branden. De meeste branden zijn inmiddels onder controle of zijn in onbewoonde gebieden. Door het droge en hete weer kunnen de branden wel weer snel oplaaien. Volgens de Alarmcentrale zijn er geen Nederlanders getroffen. 

Bosbranden Kroatië
De bosbranden nabij Split zijn nu onder controle. De aanhoudende droogte zorgt toch nog regelmatig voor oplaaiende bosbranden langs de Adriatische kust. Ook op het bij Nederlanders populaire schiereiland Istrië zijn er branden geweest, onder meer bij Pula. Er zijn geen snelwegen of andere doorgaande wegen dicht in het gebied.