Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

25 oktober 2018
Inzet kunstmatige intelligentie om vertragingen te reduceren

 

Volgens de International Air Transport Association (IATA) is jaarlijks driekwart van alle vluchten op tijd. De grootste factoren voor vertraging zijn het te laat binnenkomen van een voorgaande vlucht, en het uitlopen van werkzaamheden om het vliegtuig gereed te maken voor de volgende vlucht. Met behulp van kunstmatige intelligentie en voorspellende analyses kan die performance worden verbeterd.

In de afgelopen tien jaar was in de Verenigde Staten extreem weer in slechts vijf procent van de vertragingen de oorzaak. Ruim 35 procent van de vertragingen werd daar veroorzaakt doordat het vliegtuig te laat op de luchthaven aankwam.

IATA schat dat jaarlijks 76 procent van de 26 miljoen vluchten op tijd is. Een vertraging duurt gemiddeld 51 minuten. Gezien de groei in het vliegverkeer, zullen de problemen groter worden indien er geen actie wordt ondernomen. Volgens SITA kunnen vertragingen de industrie 25 miljard dollar per jaar kosten.

Luchthavens en vliegmaatschappijen zijn op zoek naar meer controle en voorspelbaarheid. Uit onderzoek door technologiebedrijf SITA blijkt dat 66 procent van de luchtvaartmaatschappijen en 79 procent van de luchthavens van plan is, of al bezig is om voorspellende analyses te implementeren met behulp van kunstmatige intelligentie.

Technologiebedrijf SITA werkt samen met een “belangrijke luchthaven” in de Azië-Pacific-regio om met behulp van kunstmatige intelligentie verstoringen te voorspellen. Kunstmatige intelligentie kan inzicht verschaffen en voorspellingen doen door grote hoeveelheden historische vluchtdata en vertragingen te koppelen aan real-time informatie.

De luchthaven in kwestie heeft volgens het technologiebedrijf een complex netwerk met meer dan tweehonderd organisaties. Het kreeg soms pas dertig minuten voor de aankomst van een vliegtuig, informatie over de status daarvan. Door kunstmatige intelligentie en data-analyse toe te passen, is de luchthaven volgens SITA nu in staat om vertragingen bij inkomende vluchten accuraat te voorspellen.

Lees verder bij de bron