Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

10 augustus 2017
Kans op noodweer in Alpen en Oost-Europa

 


In de Alpenlanden, de Balkan en Oost-Europa wordt hete lucht komende dagen verdreven door zware regen- en onweersbuien. Daarbij is kans op grote hagelstenen, zeer zware windstoten en overstromingen. De temperatuur keldert op sommige plaatsen wel 20 graden! Stabiel zomerweer vinden we aan de Middellandse Zee. Met 30-35 graden is het er niet meer zo heet. In West-Europa en Scandinavië is het fris en soms buiig, maar vaak wel prima weer voor buitenactiviteiten.

Vakantiegangers die komende dagen verblijven in de Alpenlanden, de Balkanlanden en Oost-Europa moeten rekening houden met extreme hitte gevolgd door zware onweersbuien. Zeker voor campinggasten is het oppassen geblazen, want de buien kunnen gepaard gaan met grote hagelstenen en overstromingen door veel neerslag in korte tijd. Het is dan ook slim om de (lokale) weerberichten en natuurlijk de lucht goed in de gaten te houden.

Van 36 naar 16 graden
In landen als Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en het zuiden van Polen worden vandaag en morgen tropische temperaturen gehaald. Zo wordt het bijvoorbeeld in Krakau 36 graden. Dat is zeker geen alledaagse middagtemperatuur voor deze stad! In Hongarije worden zelfs temperaturen van 40 graden verwacht! De hete lucht wordt vooral morgen en zaterdag met forse onweersbuien verdreven. Zaterdag wordt het op veel plaatsen, vooral in de Alpen, zo’n 20 graden kouder. Dat scheelt een jas!

Grote kans op noodweer
Op de grens met koele zeelucht boven West-Europa en hete lucht verder naar het oosten, ontstaan zware buien. Vooral in een strook van de Italiaanse Dolomieten naar Polen kan het flink tekeer gaan met heftig onweer, grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Het is zelfs niet uitgesloten dat ergens een tornado ontstaat. Ook kan tijdens buien bijzonder veel neerslag in korte tijd naar beneden komen. Zeker in het noorden van Italië en Oostenrijk kan dat problemen opleveren, doordat grote hoeveelheden water vanaf de bergen omlaag storten. Afgelopen week kwam het in de Alpen ook al tot overstromingen. Dit kostte vier mensen het leven. Vakantiegangers moeten dus goed oppassen voor deze buien.

In de loop van zaterdag trekken de buien verder naar het oosten. Ook in het noorden en binnenland van Kroatië kan het dan goed tekeergaan. De temperatuur daalt daar van 39 graden naar 22 graden. Vanaf zondag keert de rust terug op de Balkan en in de Alpenlanden. Het wordt dan weer zonnig en de temperatuur stijgt weer richting 30 graden. Temperaturen van 40 graden hoeven we voorlopig niet meer te verwachten.