Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

9 november 2018
Kleurrijke dag van de doden in Puerto Vallarta

 


Op 2 november wordt in Mexico jaarlijks Día de Muertos gevierd, de dag van de doden. Op deze dag worden overleden dierbaren en familieleden herdacht en hun leven uitbundig gevierd. Travelution was tijdens Día de Muertos in Puerto Vallarta, aan de westkust van Mexico, en vierde het feest mee.

In tegenstelling tot wat men wellicht zou verwachten, is de dag van de doden geen sombere aangelegenheid, maar een kleurrijk, gezellig en uitbundig feest. In aanloop naar 2 november worden de straten rijkelijk versierd met bloemen en worden overal altaars ingericht voor overledenen. Deze altaars worden gevuld met persoonlijke spullen en liefhebberijen van de overleden persoon, zoals zijn of haar favoriete gebak, tequila of gebruiksvoorwerpen.

Op 2 november bezoeken de Mexicanen met de hele familie de begraafplaats, om de dag samen met overleden familieleden door te brengen. Het is deze dag gezellig druk op de begraafplaats, en van stilte is geen sprake. Praktisch ieder graf wordt ter plekke schoongeboend, opgeknapt, geschilderd en versierd. Hier en daar wordt door families muziek gemaakt en de meeste mensen nemen een goedgevulde picknickmand mee. ’s Avonds is er in Puerto Vallarta een parade, waarvoor de deelnemers hun mooiste ‘dodenoutfit’ uit de kast hebben getrokken. Ook meerdere mariachigroepen zijn van de partij.

Bekijk hier het fotoalbum van de Día de Muertos in Puerto Vallarta.