Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

30 maart 2018
KLM geeft agenten 10 dagen extra bedenktijd

 

Reisagenten die vóór 1 april instemmen met een zogenoemd NDC Transition Agreement (NTA) van KLM worden gevrijwaard van de distributietoeslag van 22 euro per retourticket. Deze toeslag wordt per 1 april geheven op boekingen van Air France en KLM die worden gemaakt via de traditionele boekingskanalen, de GDS'en. Agenten krijgen vervolgens tot 10 april de mogelijkheid om de overeenkomst te evalueren en hun handtekening te herroepen.

"Het proces verdient niet de schoonheidsprijs," vindt Walter Schut adjunct-directeur van brancheorganisatie ANVR. "Er staat veel druk op de ketel, want KLM wil per se vasthouden aan de ingangsdatum van 1 april. Het gaat om de driehoeksverhouding tussen KLM, GDS'en en agent. Hoewel KLM nu met Travelport een overeenkomst heeft gesloten om een Private Channel te faciliteren, zijn gesprekken met Amadeus nog in de afrondende fase heb ik begrepen. Desalniettemin moeten agenten die op Amadeus zijn aangesloten, op voorhand al een NTA tekenen dat zij akkoord gaan met de nieuwe situatie. Als ANVR hebben wij bedongen dat agenten die de overeenkomst tekenen, per 1 april níet met een toeslag worden geconfronteerd, maar nog wel tot 10 april hun handtekening kunnen herroepen."

Draait allemaal om geld
Sinds KLM eind november 2017 aankondigde per 1 april een GDS-toeslag te zullen invoeren, is de ANVR met KLM in overleg. "Wij wilden niet dat onze leden, de Nederlandse reisagenten, het kind van de rekening worden. Uiteindelijk gaat het allemaal om geld. Airlines vinden de GDS'en te duur en willen hun distributiekosten verlagen, dus voeren ze een toeslag in. Daarmee zou het KLM-ticket duurder kunnen worden voor de klant. Boeken via de rechtstreekse kanalen van de KLM, waar geen toeslag voor geldt, is voor zakelijke klanten echter geen optie: zij willen aanbod vergelijken en met een reisagent werken, die veel meer voor hem doet dan alleen tickets reserveren."

Lees verder bij de bron