Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

20 mei 2019
KLM stopt met gratis ruimbagage op lange vluchten

 


Passagiers van KLM moeten binnenkort bijbetalen voor hun koffer op nagenoeg alle vluchten. De afgelopen jaren schrapte de luchtvaartmaatschappij de gratis ruimbagage al op vluchten binnen Europa en naar bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika.

De wijziging geldt voor zogenoemde 'light-tickets'. Een ruimkoffer meenemen kost voortaan 100 euro. Er zijn ticketvormen waarbij een ruimkoffer is inbegrepen in de prijs, al is het prijsverschil met de light-tickets dan hoger dan de kofferprijs.

Concurrentie
De prijswijziging is nodig uit concurrentieoverwegingen, zegt directeur KLM Nederland Harm Kreulen in de Telegraaf. Luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar en er is een prijzenslag gaande rond de ticketprijzen. Door de invoering van een nieuwe tarievenstructuur, waarbij reizigers de keuze hebben uit een Light, Standard of Flex-ticket, wilde KLM beter gaan concurreren met prijsvechters als Level en Norwegian. Door de wijziging zouden tickets zonder ruimbagage tot wel 15 procent goedkoper kunnen worden. Op basis van dat percentage wordt ruimbagage voor iedereen met een ticket onder de 666 euro juist duurder door de nieuwe maatregel. 

Volgens KLM-directeur Kreulen heeft de helft van de passagiers op verre vluchten al alleen handbagage mee. Bang voor vertraging en irritaties door geprop met handbagage in de cabine is KLM niet. Dat probleem speelt volgens Kreulen alleen op Europese vluchten omdat die vliegtuigen kleiner zijn. KLM zoekt nog een oplossing daarvoor, bijvoorbeeld door ook daar geld voor te gaan rekenen.