Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

29 november 2017
Luchthaven Bali heropent: alarmniveau naar oranje

 


Het vliegveld van Bali gaat vandaag weer open. Dat hebben de autoriteiten laten weten. De luchthaven was twee dagen dicht wegens de voor vliegtuigen gevaarlijke as die de vulkaan Guan al dagen uitspuwt. Duizenden toeristen zijn sindsdien gestrand. Het dreigingsniveau voor de luchtvaart is nu echter verlaagd van rood naar oranje.

Door de heropening van het internationale vliegveld, kunnen duizenden gestrande toeristen het eiland verlaten. De vulkaan staat al dagen op het punt van uitbarsten. Er hangt nog altijd een oranje gloed boven de berg, wat betekent dat er lava naar buiten komt. De vulkaan spuwde de afgelopen dagen een kilometers hoge pluim van as en stoom uit. Volgens de Nationale Rampenbestrijdingsorganisatie worden 22 dorpen nog altijd direct bedreigd, het gaat om een gebied waar ongeveer 100 duizend mensen leven. De 3.000 meter hoge vulkaan is al sinds september aan het ontwaken na een diepe slaap van 54 jaar. Bij eerdere uitbarstingen in september en oktober werden al tienduizenden inwoners geëvacueerd en ondergebracht in opvangkampen.

Nederlandse reizigers

Op Bali verbleven begin van de week nog honderden Nederlandse vakantiegangers. Zo'n 330 mensen waren met TUI naar het Indonesische eilandparadijs gereisd en ongeveer 250 Nederlanders boekten bij Corendon, zo lieten de bedrijven desgevraagd weten. Ook waren vele Nederlanders op eigen gelegenheid naar Bali afgereisd. De vakantievierders ervaarde geen grote problemen door de uitbarsting. Populaire badplaatsen Kuta en Seminyak liggen zo'n 70 kilometer van de vulkaan af, er was niemand in de directe cirkel. Reizigers van Nederlandse reisorganisaties werden al maanden uit de buurt van de gevarenzone gehouden. Er zijn afgelopen maandag veerdiensten opgestart om gestrande reizigers naar buureiland Java te vervoeren, vanwaar wel vluchten vertrokken. Door de heropening van de luchthaven kunnen Nederlanders weer snel naar huis.