Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

26 september 2017
Meer dan 50.000 mensen vluchten voor vulkaan Bali

 


Zo'n 58.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd uit de gevarenzone rondom vulkaan Agung op het Indonesische Bali. In een gebied van 12 kilometer rond de vulkaan mogen geen reizigers en inwoners meer komen. De hoogste alarmfase is uitgeroepen. De vulkaan staat op het punt van uitbarsten.

De laatste keer dat de Agung uitbarstte, in 1963, spuugde de vulkaan een aswolk uit die tot twintig kilometer hoogte kwam en ook hoofdstad Jakarta (zo’n duizend kilometer verderop) bereikte. Ruim 1100 mensen kwamen door de vulkaanuitbarsting om het leven en de Agung bleef daarna nog een jaar lang actief. De Agung ligt in het oosten van Bali, hemelsbreed ruim 33 kilometer van bijvoorbeeld Ubud en 55 kilometer van Kuta, enkele van de toeristische hotspots van Bali. Vooralsnog lijken die echter geen verhoogd risico te lopen. Het vliegverkeer van en naar het eiland gaat onveranderd door en hetzelfde geldt voor de bootdiensten tussen Bali, Lombok en Java. 

Wel waarschuwen verschillende landen, waaronder Groot-Brittannië, de VS, Singapore en Australië reizigers dat een vulkaanuitbarsting op Bali het luchtverkeer boven Indonesië in de war kan schoppen en tot evacuaties kan leiden. Sommige toeristen nemen alvast het zekere voor het onzekere en vertrekken.

Statement Bali Tourism Board
In een officieel statement meldt Bali Tourism: "Op de laatste satelietfoto van Mount Agung van 26 september zijn geen sporen van vulkanische as aangetroffen. De Vulcano Observatory Notice for Aviation gaat door met intensieve monitoring. Bali Airport opereert nog als normaal en er zijn vooralsnog geen vertragingen of annuleringen. Ook de ferries en veerdiensten tussen Bali en Lombok en Java varen nog hun reguliere schema's. Touroperators en reisagenten die vragen krijgen over de situatie kunnen de crisispagina op de website www.balitourismboard.or.id raadplegen. 

Ondertussen gaan de evacuatie van Mount Agung door. Basisbehoeften als voedsel en water worden vanaf het gehele eiland aangevoerd door hulpdiensten en vrijwilligers.