Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

7 december 2017
Mexico maakt rentree op vakantiebeurs

 


Tequila en Tabasco zijn terug op de Vakantiebeurs, net als Mariachi’s en Maya’s. Een jaar of tien was er van Mexico niets te zien in de Jaarbeurs in Utrecht, maar het vakantieland keert terug naar Utrecht. “We zien een ongekende toename van het aantal Nederlandse bezoekers”, stelt Jesús Catalán Meneses van het Mexicaans Verkeersbureau. “Dankzij inmiddels een dagelijkse vlucht van Aeromexico vanaf Amsterdam, staat Nederland inmiddels in de top 20 van belangrijkste landen voor onze toeristische branche. Hoogste tijd dus om terug te keren naar de Vakantiebeurs om nog meer Nederlanders te verleiden naar Mexico te komen!”

Mexico als vakantieland is natuurlijk nooit weggeweest uit Nederland. Veel touroperators vliegen op bekende badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen met witte Caribische stranden. “Prachtige zonbestemmingen, maar er is zoveel meer. Natuurlijk zegt elk land dat, maar ik weet dat Mexico zoveel meer te bieden heeft dan alleen strandvakanties. Waar immers kun je het strand combineren met een jungletour en eeuwenoude Maya tempels? Dat kan waarschijnlijk alleen op ons prachtige schiereiland Yucatan. Hier moet je echt naar Calakmul, volgens mij de enige door Unesco uitgeroepen mixed heritage site ter wereld waar je jaguars in de jungle spot en zo’n 20 karakteristieke piramides van de Maya’s kunt bewonderen. Calakmul is ongeëvenaard.”

Het echte Mexico
“De meeste toeristen kwamen eigenlijk nooit aan onze westkust, aan de Grote Oceaan. Nu kunnen ze echter dankzij die vlucht van Aeromexico snel naar Puerto Vallarta en de Rivièra Nayarit aan één van de grootste baaien ter wereld waar de dolfijnen gewoon naast je zwemmen en je walvissen kunt zien. Aan de Rivièra Nayarit liggen bovendien geweldige hotels, maar ook pittoreske dorpjes met dat hippieachtige strandgevoel. En houd je van een borreltje: in deze provincie Jalisco ligt ook het stadje Tequila, inderdaad van de beroemde Mexicaanse drank. Rijd je door Jalisco dan zie je tussen de door oerwoud overwoekerde heuvels overal de Agave cactus waar Tequila van gemaakt wordt en hoor je Mariachi’s muziek maken. Het echte Mexico dus.”

Leuk en aardig natuurlijk, die lofzang op strand en drank, maar waar slaat Catalan zelf op aan? “Mexico-Stad is natuurlijk een bruisende metropool waar ik echt thuis ben, maar als ik de drukte ontvlucht, ga ik naar Puebla op twee uur rijden van de hoofdstad. Daar schakel je direct een paar versnellingen terug en geniet je van prachtige koloniale gebouwen, de traditionele keuken en het goede leven. Dit is het toevluchtsoord van kunstenaars en levensgenieters. Ook kom ik graag in de staat Tabasco, de geboorteplaats van chocolade en dus niet van de gelijknamige hete saus die in Amerika is uitgevonden. In onder meer Villahermosa en Comalcalco kom je alles te weten over chocolade en kun je het natuurlijk proeven in de zoete én hete varianten waar het gebied beroemd om is!”

“Nu we toch op ‘rondreis’ zijn door Mexico, wil ik ook San Miguel de Allende noemen. Eveneens een oud stadje met prachtige koloniale gebouwen waar je heerlijk kunt relaxen, maar hier hebben ze ook warmwaterbronnen verhit door vulkanische activiteit. Het wemelt hier van de wellness centra waar je jezelf kunt onderdompelen in traditionele Mexicaanse behandelingen en healings. Dit is wellicht het leven zoals het bedoeld is en het zal niemand verbazen dat San Miguel de Allende genomineerd is voor de titel ‘Beste stad ter wereld’. Gaan dus en ondergaan”, besluit de enthousiaste Mexicaan!