Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

15 mei 2019
Middeleeuws Tallinn bestaat 800 jaar

 


De Estse hoofdstad Tallinnn viert in 2019 een grote mijlpaal: het is dan 800 jaar geleden dat de stad voor het eerst genoemd werd in geschreven teksten. Het middeleeuwse karakter van de stad is nog altijd voel- en zichtbaar en wordt dit jaar nog eens extra belicht. 

De eerste schriftelijke vermelding van Tallinn was in juni 1219, in een tekst over Valdemar II en de kruistocht van Denemarken naar Noord-Estland. Aan het einde van dezelfde eeuw trad Tallinn toe tot de Hanze en werd de stad een belangrijk punt op de handelsroute tussen West-Europa en Rusland. Tegen de 15e eeuw bloeide Tallinn op als een middeleeuwse Hanzestad. Door de geschiedenis heen heeft Tallinn zowel de Zweedse als de Russische overheersing gehad en ook dat heeft zijn stempel gedrukt op het stadsbeeld. Vanaf de 19e eeuw groeide het aantal inwoners van Tallinn in rap tempo als gevolg van de levendige handel en economische groei. 

Tallinn anno 2019
Tegenwoordig is Tallinn de grootste stad in Estland en daarmee ook het snelst veranderend: nieuwe gebouwen worden gebouwd en oude gebouwen worden gerestaureerd, er zijn nieuwe winkelcentra en amusementscentra, evenals musea en theaters. De lokale kleurrijke cultuur, de wonderlijke oude binnenstad en korte afstanden in het centrum lokken elk jaar duizenden gasten.

Jubileum
Om het 800-jarig bestaan te vieren wordt er een groot festival georganiseerd waarmee het cultureel erfgoed wordt gevierd: Tallinn Old Town Days. Door het organiseren van verschillende nieuwe tentoonstellingen, toont Tallinn City Museum de gezamenlijke geschiedenis met Denemarken en de tijd waarin Tallinn werd opgericht. Tevens kunnen bezoekers verschillende themarondleidingen maken om de stad beter te leren kennen, hetzij met een gids, op de fiets of in je eentje.