Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

17 augustus 2017
Nieuwe minister Cultuur en Toerisme Turkije

 


In een kabinetsherschikking is Prof. Dr. Numan Kurtulmuş aangesteld als de nieuwe minister van Cultuur en Toerisme van Turkije. Hij volgt daarmee zijn voorganger Nabi Avci op. Direct bij zijn aantreden kondigde Kurtulmuş een ambitieuze doelstelling aan: wereldwijd moet Turkije in 2023 groeien naar 50 miljoen toeristen. ‘Niet alleen brengt dat met een verwachte omzet van 50 miljard US dollar een stevige economisch impuls, maar wellicht nog belangrijker is dat toerisme de interculturele dialoog van ideeën en waarden tussen samenlevingen en gemeenschappen zal verhogen.’

Langzaam herstel in mondiaal toerisme
De eerste zes maanden van 2017 laten zien dat het mondiale toerisme naar Turkije met ruim 14% is gestegen: van 10.740.226 aankomsten in 2016 naar 12.249.449 in de eerste helft van 2017. Vergelijk je de maand juni 2016 met die van 2017, dan is de stijging zelfs 43 procent.

Toerisme
“De recente ontwikkelingen in Turkije hebben het imago van ons land geen goed gedaan en daarom willen we onze culturele en toeristische rijkdom inzetten als de sleutel in het herstel van verkeerde percepties die aanleiding gaven tot vaak onrechtvaardigde aanvallen op Turkije,’ aldus Kurtulmuş. “Wij zijn van mening dat cultuur en toerisme kunnen bijdragen in het oplossen van politieke conflicten en het behoud van vrede. Het zijn krachtige bindmiddelen om crises om te buigen naar vreedzame samenwerkingsprojecten – toerisme verbroedert in plaats van uiteen te drijven.”

Veilige bestemming
Kurtulmuş veegt ook vooroordelen van tafel als zou Turkije een onveilige bestemming zijn: “We stellen alles in het werk om bestemmingen als Istanbul, Antalya, Konya, Van en vele andere veilig te maken voor onze buiten- en binnenlandse gasten. Turkije is in alle opzichten minstens even veilig als Berlijn, Parijs of Rome.”

UNESCO Werelderfgoed
“Maar weinig landen hebben zo’n rijkdom aan toeristische en culturele bezienswaardigheden als Turkije, en daarnaast fungeert onze geografische locatie als een brug tussen Oost en West.

Nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn de ruïnes van Aphrodisias nabij de plaats Geyre in het zuidwesten van Turkije die onlangs zijn toegevoegd. “Turkije is een van de meest veelzijdige bestemmingen in de wereld met een ongekende rijkdom in geschiedenis, gastronomie en geografie van het middellandse zeegebied tot de Zwarte zee, gecombineerd met kunst en cultuur gespreid over de eeuwen heen.

‘Ik roep toeristen en reizigers uit de hele wereld op om de schoonheid van mijn land te komen ontdekken. Of dat nu de stranden aan de Turkse Rivièra zijn, de UNESCO Werelderfgoederen of het eilandje Bozcaada langs de kust van de provincie Çannakele – dat de New York Times in zijn ‘Top 52 Reisbestemmingen voor 2017’ tipte als een van de plekken die je moet bezoeken.’