Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

4 oktober 2017
Nieuwe permanente expositie in Praag

 

Maria Theresia, koningin van Bohemen en keizerin van het Heilige Romeinse Rijk. Driehonderd jaar geleden werd Maria Theresia (1717-1780) geboren en ze was één van de belangrijkste vrouwelijke personen in de geschiedenis. Vanaf 8 oktober wordt er een permanente expositie in Rožmberk paleis, Praag, over haar geopend.

Maria Theresia 
Maria Theresia is de enige koningin die Tsjechië heeft gekend. In 1743 werd ze gekroond in Praag en hoewel er weerstand was onder de bevolking heeft ze tot haar dood het Boheemse land geregeerd. De expositie 'Maria Theresia' is gewijd aan de bekende keizerin van Oostenrijk-Hongarije en haar familie. Vanaf 8 oktober worden bezoekers geïnformeerd over de regeerperiode van Maria Theresia en het traditionele leven aan het hof van het Habsburgse Rijk. De vrouwelijke vorst was zeer conservatief, maar liet veel hervormingen invoeren in de kerk,  geneeskunde, leger en in het onderwijs. Tijdens de regeerperiode van Maria Theresia werd bijvoorbeeld onderwijs verplicht voor beide seksen, weliswaar met verschillende leerplannen voor meisjes en jongens. Ook heeft ze de voormalige constructie van de Praagse Burcht bepaald.

Expositie 
De permanente expositie bevindt zich in Paleis Rosenberg dat deel uit maakt van de Praagse Burcht. Paleis Rosenberg was de voormalige residentie van de familie Rosenberg en werd later door Maria Theresia ingericht als Residentie voor nobelvrouwen. De expositie opent op 8 oktober en herbergt enkele belangrijke artefacten zoals de kroonjuwelen.