Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

2 oktober 2017
Onrust CataloniŽ omtrent referendum

 

In de Spaanse provincie Catalonië is het onrustig na het door de Catalaanse regering georganiseerde referendum over onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse federale regering beschouwt het referendum als illegaal en deed er alles aan om stemmers te dwarsbomen.

Tijdens het referendum vonden in de provincie meerdere manifestaties plaats en in de Catalaanse hoofdstad Barcelona raakten zondag zeker 844 mensen gewond door ongeregeldheden tussen betogers en de Spaanse oproerpolitie. Inmiddels is gebleken dat 90 procent van de 2,26 miljoen stemmers voor onafhankelijkheid heeft gestemd. Het opkomstpercentage bedroeg 42,3 procent. Naar verwachting zal de Catalaanse premier Carles Puigdemont binnen twee dagen het resultaat voorleggen aan het Catalaanse parlement. De volksvertegenwoordiging kan dan de onafhankelijkheid van Catalonië, onwettig, uitroepen.

Reisadvies
Nederlandse toeristen wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangeraden alert te zijn: "Op 1 oktober 2017 organiseert de regionale regering van Catalonië een volksraadpleging die door de Spaanse autoriteiten onwettelijk is verklaard. In de periode rond 1 oktober worden manifestaties en protestacties gehouden. Vermijd manifestaties. Wees alert." Vooral in de Catalaanse hoofdstad Barcelona is waakzaamheid geboden.