Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

14 juni 2017
Ontdek 4 wereldsteden door de ogen van Mondriaan

 


Vanaf 3 juni is in het Gemeentemuseum Den Haag de kunsttentoonstelling De ontdekking van Mondriaan – Amsterdam | Parijs | Londen | New York te zien. Bezoekers reizen mee langs de vier metropolen, de steden waar Mondriaan zich liet inspireren en de ontdekkingen deed waarmee hij de kunst totaal veranderde.

Den Haag is de uitgelezen plek om het leven en werk van de modernste kunstenaar van de twintigste eeuw te ontdekken, omdat het Gemeentemuseum de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezit. Aan de hand van de volledige collectie wordt zijn weg naar abstractie op een indrukwekkende manier getoond. Wat begint bij de vroege, avontuurlijke landschappen eindigt bij het ultieme hoogtepunt: zijn laatste meesterwerk Victory Boogie Woogie. In de tentoonstelling zijn ook brieven, foto’s, persoonlijke objecten en een reconstructie (op ware grootte) van Mondriaans Parijse atelier te zien.

Mondriaan en De Stijl
In 2017 viert Nederland met het themajaar Mondriaan to Dutch Design dat honderd jaar geleden de kunstbeweging De Stijl is opgericht met Piet Mondriaan als belangrijkste vertegenwoordiger. Den Haag pakt uit met tal van exposities en activiteiten. Ook is de hele stad in een groot Mondriaancanvas veranderd. Grote gebouwen – zoals het stadhuis, kantoorpanden, het Centraal Station en hotels – en etalages van honderden winkelpanden ondergingen een metamorfose in Mondriaanstijl. Bezoek dus behalve de tentoonstelling ook zeker de Haagse binnenstad.