Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

4 oktober 2017
Ontdek het rustieke en natuurrijke oosten van Cuba

 


Cuba is zoveel meer dan sigaren, rum en klassieke oldtimers alleen. Zo ontdekte onze redactrice, Stefanie Rensink, tijdens de post-tour van FITCuba de uitgestrekte witte stranden, natuurparken en historische steden in het oosten. Ze verliet de gebaande paden, proefde de authentieke cultuur en bewonderde de weelderige natuur:

Holguín
“We begonnen de tour in Holguín, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is door de verschillende landschappen één van de meest veelzijdige provincies van Cuba. Van kuststreken en parelwitte zandstranden tot bergen en agrarische landschappen. Tijdens ons bezoek vond de Romerías de la Mayo plaats. Een bijzonder en jaarlijks terugkerende processie waarvan de aanpak groots is: er zijn praalwagens en kostuums en er wordt gedanst, gezongen, gedronken en gegeten. Na ons in het feestgebruis te hebben gestort, bezochten wij Loma de la Cruz. Dit is een hoge berg die je o.a. kunt bereiken door 458 treden te bewandelen. Eenmaal boven biedt de heuvel een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Holguín.”

“Een bezoek aan Holguín is niet compleet zonder een duik in de azuurblauwe zee. Wij vertoefde ons aan de baai van Playa Pesquero. Hier liggen drie resorts en tijdens een strandwandeling passeer je ze allemaal. Er hangt een toegankelijke sfeer, je kunt er goed tot rust komen en aan cuba libre’s is er geen tekort.”

Baracoa
“Het schilderachtige plaatsje Baracoa, op het meest oostelijke puntje van het eiland, stond als tweede op ons programma. De kustplaats is pas sinds enkele decennia goed te bereiken over een geasfalteerde weg. Hierdoor is de stad lang afgesloten geweest van de rest van Cuba en heerst er een bijzondere sfeer. De inwoners lijken hier nog net iets relaxter en in plaats van koloniale gebouwen zijn de meeste huizen nog gemaakt van hout. Plaza Independencia is het centrale plein en het levendige hart van Baracoa. Na wat cultuursnuiven is een rustgevende wandeling over de boulevard Malecón een aanrader. Cubaanse families komen hier samen om van het weer, het uitzicht en het strand te genieten. Ook is er een kleine markt om af te struinen. Niet vergeten: proef een Cucurucho. Dit is een mix van suiker, honing, kokos, noten en fruit. Het goedje wordt opgerold in een palmblad en vormt zodoende een klein hoorntje. Het is een zeer geliefde lekkernij en je komt het alleen in Baracoa tegen.”

Santiago de Cuba
“Onze laatste stop was de op één na grootste stad van Cuba, Santiago. Het ligt aan een baai en aan de uitlopers van het gebergte Sierra Maestra. De rol van Santiago in de Cubaanse geschiedenis is groot, zowel de Cubaanse Revolutie als de onafhankelijkheidsstrijd is begonnen in deze oostelijke stad. De historische plaatsen en monumenten die bezocht kunnen worden, zijn er dan ook legio. Ons bezoek aan de stad was kort en hebben alleen het centrale plein Parque Céspedes in het stadscentrum bezocht, maar dit was een bezoek meer dan waard. De blikvanger van het plein is de kathedraal uit de twintigste eeuw. Van binnen is het fraai beschilderd en voorzien van handgesneden houten banken. Aan de andere kant van het plein staat het stadshuis Ayuntamiento van waaruit Fidel Castro op het balkon de overwinning van de revolutie uitriep. Ook maken wij een tussenstop bij San Pedro de la Roca, een hooggelegen kasteel dat UNESCO werelderfgoed is op 10 kilometer afstand van de stad. Het uitzicht was indrukwekkend.”

“Een bezoek aan het oosten raad ik iedereen aan. De natuur is indrukwekkend, de steden hebben een fijne sfeer en de stranden zijn ‘picture perfect’. Het is er bovendien minder toeristisch dan in andere delen van het land en voelt daardoor nog authentieker aan.”

Lees meer over de hoogtepunten, hoe er te komen en hoe er te reizen in het september-nummer van Travelution.