Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

4 september 2017
Orkaan Irma koerst af op Caribische eilanden

 


De Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba moeten zich opmaken voor orkaan Irma. Naar verwachting passeert de orkaan woensdag de eilanden in het Caribisch gebied. Irma veroorzaakt waarschijnlijk stormachtige wind, hoge vloedgolven en zware regenval. De koers van de orkaan is nog onzeker: de orkaan kan zich nog 100 tot 200 kilometer ten noorden of ten zuiden verplaatsen.

Het huidige pad van de storm voert op ongeveer 80 kilometer van Sint Maarten, meldt Weerplaza maandag. Naast Sint Maarten kan ook de Nederlandse bijzondere gemeente Saba te maken krijgen met veel wind en regen en hoge golven. Irma bevindt zich momenteel ten oosten van de eilandengroep en nam de laatste dagen in kracht toe. De storm is nu een orkaan van de derde categorie met windsnelheden tot 185 km/u. Het Amerikaanse consulaat in de Antillen waarschuwt toeristen in het gebied voor overstromingen, modderstromen en schade aan huizen. Ook wijst het consulaat erop dat het vliegverkeer ontregeld kan worden. Toeristen wordt geadviseerd om voor dinsdag elders onderdak te vinden

Dominicaanse Republiek en Cuba
Na de passage langs de Bovenwindse eilanden op woensdag groeit de storm mogelijk uit tot een van de vierde categorie, met windsnelheden tot 220 km/u. Tegen het weekend kan Irma voor problemen gaan zorgen in de Dominicaanse Republiek en Cuba. Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of ook het vasteland van de Verenigde Staten zal worden getroffen.