Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

27 oktober 2017
Ken jouw rechten bij gemiste overstap

 


Vliegtuigpassagiers die hun aansluitende vlucht gemist hebben door een vertraagde eerdere vlucht hebben mogelijk recht op een alternatieve vlucht en compensatie tot wel 600 euro. AirHelp, een claimbureau voor vliegpassagiers, legt de rechten van vliegtuigpassagiers uit.

Compensatie bij gemiste overstap
De vliegtuigmaatschappij die de vertraagde vlucht uitvoerde is verplicht om gedupeerde passagiers alternatief transport aan te bieden als de eerste en tweede vlucht tegelijkertijd zijn geboekt. Daarbij moet de vliegtuigmaatschappij passagiers een vergoeding tussen de 250 en 600 euro betalen als de passagiers meer dan drie uur later dan gepland aankomen op de eindbestemming. Hetzelfde geldt bij geannuleerde vluchten of passagiers die geweigerd zijn op een vlucht als gevolg van een overboeking. De kosten van een vliegticket hebben geen invloed op de hoogte van de financiële compensatie. De vergoedingen zijn gebaseerd op vliegafstand, op grond van Europees recht (EC 261).

Indicatie vergoedingen
Alle vluchten die vertrekken vanuit een EU land - 1.500 kilometer of minder: 250 euro
Alle vluchten binnen de EU van meer dan 1.500 kilometer: 400 euro
Vluchten die vertrekken vanuit een EU land, maar buiten de EU landen - tussen de 1.500 en 3.500 kilometer: 400 euro*
Vluchten die vertrekken vanuit een EU land, maar buiten de EU landen - meer dan 3.500 kilometer: 600 euro*

* Ook bij vluchten die vertrekken buiten de EU, maar landen in de EU kan er compensatie worden geclaimd. Echter is de regelgeving dan alleen van toepassing op vluchten met vliegtuigmaatschappijen die gevestigd zijn in de EU.

Alle vluchten vanuit de EU of van maatschappijen uit de EU
Het recht op compensatie wordt omschreven in Verordening 261/2004, dat alle vluchten omvat die vertrekken uit een land in de EU. Vluchten náár de EU vallen alleen onder deze wetgeving als zij worden uitgevoerd door een vliegmaatschappij uit de EU. Vluchten die zijn verstoord door buitengewone omstandigheden komen niet in aanmerking voor compensatie. Voorbeelden van buitengewone omstandigheden zijn slechte weersomstandigheden, veiligheidsrisico’s of stakingen op luchthavens.

Zelf boeken? Let op overstaptijd
Wanneer je zelf losse vluchten boekt, moet je rekening houden met overstaptijden op de betreffende vliegvelden. De overstaptijd verschilt per luchthaven. Zo moet je in Frankfurt am Main zeker een uur overstaptijd rekenen, in Miami zelfs 90 minuten en in Beijing maar liefst drie uur. De overstaptijden zijn met name belangrijk voor passagiers die zelf hun vluchten boeken, in plaats van via een reisagent of in één keer bij een luchtvaartmaatschappij. Iedereen die een vlucht mist bij apart geboekte vluchten, kan geen aanspraak maken op een alternatieve vlucht of financiële vergoeding, tenzij de eerste vlucht meer dan drie uur vertraging had.