Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

20 november 2017
Ondergrondse verrassingen in Krakau

 


Redactielid Willemijn Ruissen maakte dit najaar een verrassingstripje naar Krakau. De Poolse stad wordt één van de mooiste van Europa genoemd en heeft voor een bezoek van 4 dagen, met excursies net buiten de stad, zoals Auschwitz-Birkenau, de zoutmijnen en Zakopane, meer dan genoeg te bieden.

Ondergrondse verrassingen
Krakau is in de late 13e eeuw op een hoger niveau ‘herbouwd’, om beter weerstand te kunnen bieden tegen overstromingen van de Wisla-rivier. Er zijn echter overal nog bewijzen van de oorspronkelijke, middeleeuwse stad terug te vinden. Onder het huidige marktplein bevinden zich tegenwoordig talloze gezellige kroegjes, jazzcafés en winkeltjes, die je alleen ontdekt als je de moeite neemt onopvallende trappetjes af te dalen. Bovendien is er onder het marktplein een groot, interessant museum gewijd aan de ondergrondse stad, met audiovisuele effecten en de oorspronkelijke gewelven van de oude stad. Een aanrader voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de Middeleeuwse geschiedenis van Krakau.

Auschwitz-Birkenau
Niet echt een leuke excursie, maar met een grote historische waarde, is een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Auschwitz is vandaag de dag volledig ingericht als eerbetoon aan de meer dan een miljoen slachtoffers die er in de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. Je ziet er immense hoeveelheden gebruiksvoorwerpen die Joden, Sinti en andere etnische minderheden, meebrachten naar het kamp, waaronder schoenen, kammen en keukengerei. Ook de enorme berg menselijk haar die tentoon wordt gesteld maakt veel indruk. Het naastgelegen kamp Birkenau is later aangelegd om de enorme toestroom gedeporteerden aan te kunnen. Birkenau is na de oorlog intact gelaten zodat bezoekers nu de precieze omstandigheden zien waarin de slachtoffers hebben geleefd.

Wanneer je in Krakau meer dan een weekend (of enkele dagen) te besteden hebt, zijn excursies naar de zoutmijnen van Wieliczka of een trip naar het dorpje Zakopane, hoog in de bergen, leuke aanraders. Maar vergeet ook zeker niet een historische tour door het centrum van Krakau, een rondleiding door de levendige joodse wijk en een bezoek aan het Schindler-museum, in de voormalige fabriek waar Oscar Schindler het leven redde van meer dan duizend Joden.