Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

4 augustus 2017
Singles reizen liefst niet alleen

 


Van de drie miljoen singles die Nederland telt, blijft slechts een derde thuis. Van de vakantievierende singles trekt het merendeel (driekwart) er het liefst samen met anderen op uit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Driekwart van de singles vierde zijn of haar vakantie in 2016 met anderen. Dit aandeel schommelde in de jaren daarvoor nog rond de 80 procent. Hoewel de soloreis niet gebruikelijk is, is deze wel in opmars. En niet alleen singles trekken er alleen op uit. 2 procent van de soloreizigers heeft een gezin of partner. Dit aandeel is in de afgelopen 15 jaar wel gehalveerd.

Verre reizen
Nederlandse vrijgezellen gaan vaker op vakantie naar het buitenland, en bij hen zijn verre reizen meer in trek dan bij gezinnen. In 2016 werd 58 procent van de vakanties van alleenstaanden buiten ons land doorgebracht, tegenover de helft van de vakanties van personen in gezinnen. Dat betekent dan ook dat het vliegtuig een populair vervoersmiddel is. Tijdens 31 procent van de vakanties pakten singles het vliegtuig, tegenover 18 procent van de vakanties van de personen uit de overige huishoudens. Toch blijft de auto het populairst. De auto wordt door singles echter het meest gebruikt om naar het vakantieadres te reizen (51 procent). Dat is wel minder dan hun landgenoten uit meerpersoonshuishoudens, die tijdens 74 procent van de vakanties met de auto op pad gaan.

De stedentrip staat bovenaan het vakantielijstje van alleenstaanden. Vooral steden als Parijs, Berlijn en Londen zijn populair. Ze verblijven daarbij meestal in hotels (40 procent). Bij gezinnen is dat 30 procent. Het vakantiehuisje, de tent en de camper zijn populairder onder meerpersoonshuishoudens. 

Alleenstaanden geven daarnaast meer uit aan vakanties: gemiddeld 592 euro per vakantie. Personen uit meerpersoonshuishoudens geven per persoon gemiddeld 428 euro uit.

Nederlanders gingen in 2016 samen 35,5 miljoen keer op vakantie. Singles zijn goed voor zo’n 7,5 procent daarvan. Personen die op vakantie gaan (zowel singles als Nederlanders in gezinnen) gaan gemiddeld ruim 2,5 keer.