Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

16 mei 2018
Vakantiebestemming Turkije maakt opmars op Google

 


Waar wil Nederland vakantie vieren en wat zijn de reistrends van dit moment? Google heeft de Google Travel Monitor gepubliceerd, waarin het zoekgedrag van Nederlanders is geanalyseerd op het gebied van reizen en vakanties. Hieruit blijkt dat Turkije als bestemming terug is van weggeweest, maar een vakantie in Spanje nog steeds het meest wordt gezocht. Als stedentripbestemming zoeken Nederlanders inmiddels vaker op Valencia dan op Barcelona. Daarnaast valt op dat er in januari 2018 een piek in zoekopdrachten was te zien naar wintersportvakanties tijdens Pasen.

Weg van de natte zomers en skiën met Pasen
Wanneer de zomer in Nederland slecht dreigt te worden, zijn last-minutes extreem populair. Zo was in 2017 eind juli een duidelijke piek in het zoekvolume voor last-minutes te zien. De grootste pieken zien we echter na kerst en begin januari als het gaat om het zoeken naar vakanties. Ten opzichte van een jaar geleden zoeken Nederlanders overigens nu 10% meer op last minute reizen en 5% minder op pakketreizen. Ruim een derde van de zoekopdrachten wordt inmiddels gedaan via telefoon of tablet. Ook opvallend: in januari 2018 was er een piek in zoekopdrachten naar wintersportvakanties tijdens Pasen.

Spanje het populairst, Turkije groeit het hardst
Volgens nieuwe cijfers van Google over het zoekgedrag van Nederlanders is Spanje nog steeds favoriet, maar neemt de interesse in Turkije als vakantiebestemming weer toe. Nederlanders durven weer te boeken, nadat politieke onrust in Turkije vorig jaar zorgde dat de Turkse badplaatsen minder werden bezocht. Nummer één bestemming Spanje laat een daling zien, terwijl Griekenland, Italië en Frankrijk in de lift zitten. Voor Spanje geldt dat met name all-inclusive vakanties en rondreizen onder de Spaanse zon de interesse hebben.

Top 10 gezochte vakantiebestemmingen Nederland in 2018:

  1. Spanje
  2. Griekenland
  3. Italië
  4. Turkije
  5. Frankrijk
  6. Portugal
  7. Verenigde Staten
  8. Duitsland
  9. Verenigd Koninkrijk
  10. Kroatië

Barcelona versus Valencia
Rome en Londen voeren nek-aan-nek de lijst van meest gezochte stedentripbestemming aan, gevolgd door Barcelona en Valencia. De afgelopen vier jaar was Barcelona duidelijk populairder dan Valencia. In augustus 2017 was Valencia voor het eerst populairder dan Barcelona. In het zoekgedrag is de impact van de aanslag op de Ramblas in augustus 2017 duidelijk zichtbaar, maar ook in 2018 blijft Valencia mogelijk populairder door berichten over de topdrukte in de Catalaanse hoofdstad.

Waar ligt Kaapverdië?
Als het gaat om verre bestemmingen, is niet iedereen altijd even duidelijk waar die exotische bestemming exact ligt. Met name de ligging van Kaapverdië, Dubai, Curaçao, Mauritius en Bora Bora zijn vaak opgezocht. En natuurlijk is het dan ook belangrijk om te weten wanneer het goed weer is aan de andere kant van de wereld en wat de beste tijd is om te gaan. Dit willen we vooral graag weten van Bali, Thailand en Zuid-Afrika. Ook wanneer de beste tijd is om tickets te boeken is een veel gebruikte zoekopdracht.