Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

12 juli 2019
Vlaamse meester Van Eyck centraal in Gent

 


Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde altaarstuk schilderde. Met OMG! Van Eyck was here zet Gent in 2020 een jaar lang de onbreekbare band tussen de stad en de grootmeester in de schijnwerpers. De hoogtepunten op een rijtje:

Grootste Van Eyck tentoonstelling ooit
Eén van de absolute hoogtepunten tijdens OMG! Van Eyck was here is de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie, die van 1 februari tot en met 30 april 2020 in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) loopt. Al meer dan de helft van alle bewaarde werken van de Vlaamse Meester reizen van over de hele wereld naar Gent, wat dit meteen de grootste Van Eyck tentoonstelling in de wereldgeschiedenis maakt. Tickets zijn verkrijgbaar via www.vaneyck2020.be.

Gloednieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods
Een tweede klapper is de opening van een splinternieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal op 26 juni 2020 (onder voorbehoud), waar het grotendeels gerestaureerde Lam Gods in volle glorie en in optimale omstandigheden te bewonderen zal zijn. Met behulp van 'augmented reality' reizen bezoekers diep in het verleden en beleven de bewogen geschiedenis van het meesterwerk en de Gentse kathedraal alsof ze er zelf bij waren.

Van Eyck in de 21ste eeuw: multimediaal spektakel in de Sint-Niklaaskerk
Kunstenaar Mat Collishaw brengt van maart tot oktober 2020 met A Digital Tribute to Van Eyck een digitale en muzikale herinterpretatie van het Lam Gods. Een immersieve trip door de wereld van Van Eyck met verbluffende, eigentijdse videomapping en een groots lichtspektakel in de Sint-Niklaaskerk. A Digital Tribute to Van Eyck is een samenwerking tussen Mankind en CREATE.eu. Beiden waren met de dansende robotarmen en de vuurspuwende draak de grote publiekstrekkers op het Gentse Lichtfestival in 2018.

Smakeleyck: Bourgondische gastronomie door de ogen van een Flemish Foodie
Geïnspireerd door het 15de eeuwse culinaire erfgoed gaat Flemish Foodie Olly Ceulenaere, chef van het Gentse restaurant Publiek, voor OMG! Van Eyck was here op zoek naar hedendaagse recepten met historische ingrediënten. Een jaar lang worden de Gentse horecazaken, frituren, bakkers, maar ook gepassioneerde thuiskoks geprikkeld met kooktips, gerechten, workshops en vele proeverijen van bekende en minder bekende middeleeuwse gerechten en producten. De Bourgondische gastronomie in een hedendaags jasje!    

Meer expo’s en evenementen zoals de tentoonstelling Kleureyck in het Design Museum Gent, de Wereldpremière van de compositie van Arvo Pärt (koor en orgel), de Gentse Floraliën in het teken van Van Eyck, de 7 Senses Tour door Gent en meer leest u in de bijlage of kijk op: www.vaneyckwashere.be.