Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

12 januari 2018
Vlaanderen richt zich op beleving van de Vlaamse cultuur

 


Toerisme Vlaanderen & Brussel heeft een succesvol jaar achter de rug. Dirk Mertens, directeur van het toerismebureau, spreekt op de Vakantiebeurs enthousiast over het afgelopen jaar en blikt vast vooruit.

“We hebben momenteel alleen nog de cijfers van de eerste 9 maanden van 2017, maar die zijn erg goed. In deze maanden groeide het aantal verblijfsbezoekers uit Nederland in Vlaanderen (inclusief Brussel) met 5% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het aantal overnachtingen steeg met 2%. Alleen in de zomermaanden (juli en augustus) zagen we een miniem dipje, omdat het weer in deze maanden wat wisselend was.”

Volgens Mertens gaan Nederlanders graag naar Vlaanderen om de Vlaamse cultuur te beleven. “Hoewel we in Vlaanderen dezelfde taal spreken, is er wel degelijk sprake van een andere cultuur. Bijvoorbeeld op het gebied van eten en drinken. In Vlaanderen wordt er uitgebreid getafeld, ook vaak tijdens de lunch, en genoten. En er is veel vakmanschap op allerlei gebieden, van chocolatiers tot bierbrouwers. Dat zijn zaken die Nederlanders erg weten te waarderen.”

Geen massatoerisme
Voor het komend jaar verwacht Mertens dat de stijging aanhoudt. Wel benadrukt hij dat Toerisme Vlaanderen & Brussel zeker niet inzet op massatoerisme. “Dat er sprake is van een stijging is positief, maar wij richten ons specifiek op kleinere nichemarkten - momenteel dus op cultureel gebied - in plaats van op het binnenhalen van grote massa’s toeristen. De Vlaamse steden zijn niet geschikt voor massatoerisme maar moeten het juist hebben van de kleine en knusse schaal. Daar zijn we ons zeer bewust van. Voor het jaar 2018 blijft het toerismebureau zich voor de Nederlandse markt richten op cultuur. In juni staat in dat kader barok in Antwerpen centraal. Niet alleen de oude Vlaamse meester staan daarbij in de schijnwerpers, ook hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door met name Rubens. Daarbij wordt in 2018 de herdenking ’100 jaar Groote Oorlog’ afgesloten. Daarvoor staan nog enkele evenementen rondom de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen op de agenda." 

Foto: Joke Nivelle en Dirk Mertens, Toerisme Vlaanderen & Brussel