Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

7 augustus 2017
Wat je moet weten als je huisdier meegaat op vakantie

 


Voor mensen die hun huisdier liever niet thuislaten tijdens de vakantie, is er natuurlijk ook de optie om het dier mee te nemen. Daarvoor gelden wel de nodige regels in het buitenland. Waar moet je op letten als je je klant wilt adviseren die samen met zijn trouwe viervoeter op vakantie wil?

Voor honden, fretten en katten gelden in de Europese Unie dezelfde regels: het dier moet een Europees dierenpaspoort hebben, moet gechipt zijn en zijn ingeënt tegen rabiës, ofwel hondsdolheid. Dit laatste moet ten minste 21 dagen voor aanvang van de reis. Naast deze drie verplichtingen gelden er nog heel veel regels die per land bepaald zijn, zoals het dragen van een muilkorf of het verplicht lopen aan de riem. Verdiep je dus van te voren in de regels van het land waar je heengaat. 
 
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. Let erop dat de regels voor verboden rassen ook gelden voor de landen waar je doorheen reist. Een rottweiler is dan wel toegestaan in Portugal, maar omdat deze verboden zijn in Frankrijk en Spanje, zal hij in dat geval alsnog thuis moeten blijven.

In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels. België is het meest diervriendelijke land en IJsland is het strengst. Huisdieren mogen hier alleen het land in met toestemming van het ministerie van Landbouw en moeten dan nog minimaal vier maanden in quarantaine. Verder zijn allerlei inentingen en tests nodig.

Voor andere dieren zoals knaagdieren, vogels en amfibieën gelden geen algemene regels, vaak is een gezondheidsverklaring genoeg. Je kunt contact opnemen met de ambassade van het betreffende vakantieland.  

In de auto
Honden kun je vergelijken met kinderen; je moet onderweg meer plaspauze's inlassen dan als je alleen met volwassenen reist. Iedere twee uur wordt aangeraden. Ook honden en katten kunnen wagenziek worden, dus zorg ervoor dat ze naar buiten kunnen kijken en niet met een volle maag reizen.