Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

24 november 2017
Winter in Vlaanderen barst van cultuur

 


Vlaanderen heeft een indrukwekkend cultureel aanbod, met exposities van Vlaamse meesters, culturele evenementen en prikkelende tentoonstellingen. Dirk Mertens meldt dat de bezoekersaantallen weer volop groeien en spreekt vol enthousiasme over Cultureel Vlaanderen.

“Het aantal Nederlandse verblijfsbezoekers in Vlaanderen is in de eerste helft van 2017 gestegen met 7,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Na de aanslagen in Brussel in 2016 hebben wij uit Nederland alleen maar warme reacties van medeleven, steun en solidariteit ontvangen. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Het heeft Nederlanders niet weerhouden om naar Vlaanderen te reizen. Brussel had het in die  eriode uiteraard extra moeilijk, maar laat nu alweer de grootste stijging optekenen. Bijna alle bestemmingen zitten momenteel in de plus. Al is groei voor ons geen doel op zich, er zijn natuurlijk veel externe factoren die daar invloed op hebben. Wij streven naar duurzame (inter)culturele meerwaardecreatie en een goede balans tussen de levenskwaliteit van onze bewoners en de belevingskwaliteit van onze bezoekers.”

Jaarrond
“Vlaanderen wordt steeds meer een jaarrondbestemming. Daar hebben de kwalitatieve culturele evenementen die het hele jaar door plaatsvinden uiteraard mee te maken. Onze steden doen het erg goed, maar ook heel wat  Nederlanders genieten in de natuur of aan de kust. De vakanties worden gemiddeld iets korter, maar men komt wel vaker en reist meer met de trein. Treinreizen proberen we vooral te stimuleren. Hoewel rechtstreeks (online) boeken bij de logiesaanbieder aan terrein wint, blijft de reisagent voor ons van groot belang.”

Cultureel najaar
“Het najaar barst uit zijn voegen van de culturele hoogtepunten, van kunsttentoonstellingen tot culinaire festivals. Ik pik er maar enkele uit: ‘Het Vlot’, een Oostends kunstparcours van curator Jan Fabre, ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’ in Brugge, ‘Hello, Robot.’ in Gent, ‘Ecce Homo’ in Antwerpen. Daarnaast in Brussel de tentoonstellingen ‘Magritte, Broodthaers en de hedendaagse kunst’, ‘Europalia Indonesië’ en ‘De nieuwe Vlaamse strip’. Maar evengoed culinaire festivals als ‘Smaakmeesters’ in Antwerpen en de ‘Hasseltse Jeneverfeesten’ natuurlijk! En ook de winter in Vlaanderen bulkt van de sfeervolle culturele evenementen.”

“Vanaf 2018 staan onze Vlaamse meesters meer dan ooit centraal, met toptentoonstellingen en speciale projecten rond Rubens, Bruegel en Van Eyck. Te beginnen met ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’, waarbij Antwerpen uitpakt met een gedurfd programma dat oude en nieuwe barok doet botsen en borrelen. Ook de Triënnale Brugge 2018 ‘Liquid City’, een gratis toegankelijk parcours voor hedendaagse kunst en architectuur in de historische binnenstad, wordt een hoogtepunt. En dit is slechts een greep uit het culturele aanbod in 2018.”

Persoonlijke tip
“Mijn persoonlijke tip voor het najaar betreft opvallend genoeg een cultureel bezoek aan… Nederland! Om precies te zijn het Mauritshuis in Den Haag, waar momenteel tot half januari de tentoonstelling ‘Zuiderburen: Portretten uit Vlaanderen 1400-1700’ loopt. Het beste van de Vlaamse portretkunst in een unieke setting. De tentoonstelling is meteen een mooi voorproefje van ons festival rondom de Vlaamse meesters in 2018 en verder! Voor meer tips en inspiratie over Vlaanderen bezoek je de website www.toerismevlaanderen.nl.

Lees het uitgebreide thema report 'Vlaanderen: cultureel najaar' met alle benodigde info over tal van tentoonstellingen en andere culturele activiteiten in Vlaanderen in de november-editie van Travelution.