Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

11 juli 2017
Zomerkampen kinderen steeds populairder

 


Jeugdreisorganisatie Vinea ziet dit jaar een groei van ruim 20% in het aantal kinderen dat meegaat op zomerkamp. Met name de watersportvakanties in Nederland en de vakanties aan het strand zijn populair. 


Met een gevulde koffer of rugtas komen de eerste deelnemers aan op het uitgekozen zomerkamp. Vaders en moeders, broertjes en zusjes komen mee om na een eerste kennismaking massaal uitgezwaaid te worden door de reisleiding en deelnemers. De zomervakantie is begonnen. Afgelopen weekend opende Vinea Vakanties haar deuren op 18 locaties in binnen-en buitenland voor de eerste stroom aan kinderen en jongeren van regio midden. De zomerkampen van deze week zitten vol. De komende weken zullen er nog 10 extra locaties worden geopend.

Zeilen op de Friese zeilscholen, actie aan zee of een avonturenkamp op de Veluwe... het zijn de meest populaire zomerkampen van nu. Vinea ziet daarbij tevens de boardsporten sup’pen, golfsurfen, windsurfen en kitesurfen op Nederlandse bodem in populariteit toenemen. ‘’De vraag naar zomerkampen in Nederland is dit jaar groot. We hebben ons hierop deels kunnen aanpassen door tijdens het boekingsseizoen waar nodig extra plek te creëren. Voor gezinnen die vlak voor de zomer de vakantieplanning rondmaken moeten we soms samen even puzzelen voor de beschikbaarheid. Het gaat vaak om de laatste plekjes’’, aldus Bianca Peters van Vinea.

De groei van zomerkampen onder kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar valt deels samen met de groei die tevens te zien is in de Buitenschoolse Opvang (BSO). Door de verbeterde economische situatie in Nederland is de vraag naar opvang voor kinderen groeiende. Kinderen hebben 6 weken lang zomervakantie, terwijl ouders doorgaans slecht 20-25 vakantiedagen over het hele jaar hebben. Tijdens de zomervakantie wordt het zomerkamp steeds meer als onderdeel van de gezinsvakantieplanning opgenomen, naast de ‘reguliere’ BSO-opvang waar de kinderen de rest van het jaar naar toe gaan.  

Het zomerkamp wordt gezien als (een extra) vakantie en het vakantieplezier staat hierbij voorop. Ouders zoeken wel naar flexibiliteit in bijvoorbeeld de duur die het beste bij het kind en in de algehele vakantieplanning past. Het kind zelf bepaalt de keuze van het specifieke kamp op basis van zijn of haar interesses. Naast de watersportvakanties valt er dan ook veel meer te beleven in het aanbod van zomerkampen. Een voorbeeld is het Young Engineers camp waar kinderen met LEGO® leren bouwen en ontwikkelen. Ook het Sciencecamp in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam én het WNF Rangercamp in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en dierenpark Wildlands zijn uniek te noemen.