Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

28 december 2018
Zonder plastic de lucht in

 

De Portugese airline Hi Fly wil alle plastic gebruiksvoorwerpen aan boord uitbannen. De charteraar probeert inmiddels het nieuwe concept uit, met onder meer bestek van bamboe en recyclebare containers van karton. Als de proef slaagt wil Hi Fly eind 2019 volledig plastic-vrij vliegen.In vier reguliere vluchten die als test dienen vervoert Hi Fly dezer dagen 700 passagiers. De airline heeft berekend dat er 350 kilogram wegwerp-plastic zal worden bespaard.

Hi Fly is een zogeheten wet lease airline. Klanten kunnen voor zakelijk gebruik, leisure of privé toestellen huren, inclusief bemanning. Hi Fly beschikt over een vloot van uitsluitend Airbussen, oplopend van een A321 tot en met een A380 (één exemplaar). De carrier zegt goede zaken te doen en heeft een order uitstaan voor tien A330neo?s.

9/11
Sommige airlines gebruiken, met name in de premium klassen, bestek van metaal en aardewerken borden. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten verdween bij airlines veel metalen bestek aan boord, omdat een mes of een vork door terroristen als wapens gebruikt konden worden. Plastic materiaal, verpakt in een plastic zakje kwam ervoor in de plaats.

De luchtvaartindustrie produceert veel afval, zo blijkt uit cijfers van IATA. In 2017 ging het om 5,7 miljoen ton. Met vier miljard passagiers, komt dit neer op veertien kilo per persoon. Hierbij is alles meegerekend dat na de vlucht wordt weggegooid, inclusief toiletpapier, lege flessen, overgebleven eten, ongebruikte amenity kits et cetera.

Ondanks de grote hoeveelheid, staat de luchtvaart er op dit punt veel beter voor dan andere branches. Want vrijwel alle afval van airlines gaat de verbrandingsoven in of dient om land op te vullen. Sectoren als de retail produceren het meeste plastic, waarvan een aanzienlijk deel in de oceaan wordt gedumpt.

 

Lees verder bij de bron