Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Coronavirus: reisbranche updates week 12

 

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep.  Lees hier de berichten over de gevolgen van het virus voor de reisbranche van 9 tot en met 20 maart. Klik hier voor het overzicht met de meest recente berichten en volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Update 20.03

Repatriëring vakantiegangers lastiger, Marokko annuleert repatriëringsvluchten


Volgens het ANVR hangt de snelheid van de repatriëring van Nederlandse vakantiegangers vooral af van de hoeveelheid vluchten die er beschikbaar zijn en de bereidheid van landen om hun luchtruim voor repatriëringsvluchten open te houden.  Daardoor kan het nog enkele dagen tot enige weken duren voordat alle Nederlanders zijn teruggehaald. De ANVR schatte eerder deze week het aantal reizigers dat nog in het buitenland zit (en geboekt heeft bij één van de in totaal driehonderd bij de ANVR  aangesloten organisaties) op  zo'n  20.000 tot 30.000.  Inmiddels zijn dat er volgens de laatste berichten nog enkele duizenden.

TUI meldde aan het begin deze week druk bezig te zijn om alleen al 30.000 TUI vakantiegangers te repatriëren. Spanje en Marokko kregen prioriteit. Vanmiddag werd voor wat Marokko betreft duidelijk waarom.  Na eerdere berichten dat zondag de laatste vluchten konden vertrekken heeft Marokko volgens de Nederlandse ambassadeur in Rabat besloten alle vluchten,  dus ook alle repatriëringsvluchten , vanaf vanavond te annuleren. Vlucht HV 5756 om 19:15 vanavond Marrakesh-Amsterdam was de laatst vertrekkende.   Directeur Steven van der Heijden van Corendon verwachtte morgenavond al zijn klanten weer terug in Nederland te hebben. 6.500 Corendon gasten zouden dan in totaal zijn gerepatrieerd. Wat het Marokkaanse besluit voor dit aantal betekent is nog niet duidelijk. 
Lees het hele bericht hier

 

TUI annuleert alle reizen tot en met vertrek 30 april 2020

Om meer rust en overzicht te krijgen voor reisagenten en klanten, heeft TUI Nederland  besloten om de periode te verlengen waarbinnen gratis geannuleerd kan worden. Vanuit diverse bestemmingen is ook al aangegeven dat hotels niet of later opengaan. 
 Lees het hele bericht hier

 

Tenerife Tourism introduceert Tourist Assistant

Tenerife Tourism heeft een nieuwe dienst gelanceerd om alle vragen over de evacuatie van toeristen die zich nog op de bestemming bevinden te helpen beantwoorden. Reizigers kunnen overal ter wereld contact opnemen via telefoon, e-mail of met de virtuele Goio-assistent op de website om te informeren naar toekomstige verblijven, algemene informatie over het eiland of de huidige situatie rond COVID-19. 
Klik hier voor het hele bericht 

 

Noodtoestand in Marokko, Nederlanders vast

In Marokko is gisteravond de noodtoestand uitgeroepen. Vanavond na 18.00 uur mag niemand zonder geldige reden zijn huis verlaten. Mensen mogen nog wel hun huis uit om boodschappen te doen, medicijnen te halen of naar het ziekenhuis te gaan. Een andere maatregel die de Marokkaanse regering heeft aangekondigd is dat zondagmiddag om 12.00 uur de grenzen op slot gaan.
Lees het hele bericht hier

 

Strengere maatregelen Verenigde Staten

In Amerika worden steeds meer maatregelen genomen om het coronavirus te stoppen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt alle Amerikanen dringend om niet naar het buitenland te reizen. Amerikaanse staatsburgers die in het buitenland zijn, moeten bereid zijn om daar langere tijd te verblijven. Anders moeten ze terugkomen. De gouverneur van Californië heeft de 40 miljoen inwoners van zijn staat opgedragen om thuis te blijven. Ze mogen alleen hun huis uit als dat hoogstnoodzakelijk is.
Lees het hele bericht hier

 

Update 19.03

ANVR roept reisorganisaties op zich te melden voor repatriëring reizigers

Door de vele maatregelen welke in de wereld worden genomen, worden op dit moment Nederlanders vanaf vele (vakantie)bestemmingen teruggebracht naar Nederland. Grotere organisatoren zijn hiervoor door KLM Nederland reeds benaderd, maar de ANVR wil ook de behoeften bij de kleinere partijen checken. Deze informatie zal gebruikt worden om de behoefte voor extra vluchten in kaart te brengen, maar is geen garantie dat deze vluchten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Haast is geboden. Informeer de ANVR zonodig (aantal/luchthaven), maar uiterlijk donderdag 19 maart om 12.00 uur zodat de ANVR je direct met KLM in verbinding kan brengen (melden kan via wschut@anvr.nl).

 

Visit Finland deelt statement over situatie Finland

Visit Finland heeft een statement uitgestuurd naar travel trade in Europa waarin het duidelijkheid geeft over de huidige maatregelen van Finland. De grenzen met Finland blijven gesloten tot 13 april.
Lees het hele statement hier

 

Nederlanders vast op Italiaans cruiseschip 

Op een cruiseschip dat onderweg is van het Spaanse eiland Tenerife naar Marseille, in Frankrijk, zitten ongeveer 120 Nederlanders, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Volkskrant. Op het schip, de Costa Luminosa, is bij drie opvarenden het coronavirus vastgesteld. Het ministerie is bekend met de situatie van de Costa Luminosa maar weet niet precies hoeveel Nederlanders zich op het schip bevinden. Volgens een woordvoerder is in eerste instantie de rederij verantwoordelijk de terugkeer te regelen. ‘Waar nodig ondersteunt het ministerie de organisaties daarbij.’ 
Lees het hele bericht hier

 

Transavia gaat door met ophalen passagiers

Transavia heeft besloten de geplande vluchten tussen maandag 23 maart en zondag 5 april 2020 niet uit te voeren.  Wel zullen na aanstaande zondag nog mensen worden opgehaald uit het buitenland zodat zij terug naar huis kunnen worden gebracht. Transavia adviseert reizigers die naar hun thuisland willen vliegen een ticket te boeken op één van de vluchten tot 23 maart 2020. Passagiers van wie de reis wordt geannuleerd, ontvangen daarover een mail. "Het wordt een steeds grotere uitdaging om de vluchten te blijven uitvoeren en passagiers terug te brengen naar Nederland. Wel zien we dat ook veel Nederlanders ons advies hebben opgevolgd om hun reis uit te stellen", zegt Marcel de Nooijer, CEO van Transavia.
Lees het hele bericht hier

 

Schiphol blijft open met fors kleinere operatie

Luchthaven Schiphol gaat haar operatie voor de komende periode verkleinen en zich inrichten op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie. Dat betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Door het verkleinen van de operatie blijft de dienstverlening van Schiphol voorspelbaar en betrouwbaar. Schiphol werkt er naartoe dat waarschijnlijk vanaf dinsdag 24 maart alleen de D- en E-pier nog in gebruik zijn voor passagiersvluchten. 
Lees het hele bericht hier

 

Update 18.03

ANVR herhaalt vragenuurtje na succesvolle eerste editie

De komende periode -voor zolang als het nodig is- organiseert de ANVR wekelijks een telefonisch lunchseminar waarin de reisbrancheorganisatie reisprofessionals bijpraat over de belangrijkste ontwikkelingen en antwoord geven op de meest dringende vragen. Naar aanleiding van de vele vragen tijdens het (eerste) vragenuurtje van afgelopen vrijdag blijkt dat er een behoefte is dit voorlopig door te zetten. Het volgende vragenuurtje over corona staat gepland op vrijdag 20 maart a.s. van 12.00-13.00 uur. 
Lees het hele bericht hier

 

ANVR-Congres Marokko gecancelled

Het zal wellicht niet helemaal onverwacht nieuws zijn, maar in deze bizarre tijden waarbij ontwikkelingen m.b.t. Corona zich voorlopig voortslepen en de reiswereld te maken heeft met de dramatische gevolgen daarvan, heeft het ANVR Bestuur nu al het besluit moeten nemen het ANVR-Congres in Marokko niet door te laten gaan. Dat meldt de ANVR woensdagochtend in een brief aan mediasponsors. Het congres wordt doorgeschoven naar volgend jaar.
Lees het hele bericht hier

 

Chinese partners KLM doneren duizenden mondkapjes

KLM heeft drie Chinese airline partners in China; China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines. Deze schieten nu KLM en Nederland genereus te hulp en doneren vele tienduizenden mondkapjes en handschoenen aan KLM in onze strijd tegen het coronavirus. Gezien de tekorten in de Nederlandse ziekenhuizen helpt KLM op haar beurt het Erasmus MC te Rotterdam en andere Nederlandse zorginstellingen hier weer mee.
Lees het hele bericht hier

 

Zuid-Amerika neemt strengere maatregelen
Ook steeds meer Zuid-Amerikaanse landen nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De regering van Colombia heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en in Brazilië is een eerste patiënt met het virus overleden. Zuid-Amerika is nog niet zo zwaar getroffen door het virus als Europa, maar het aantal besmettingen blijft wel toenemen. De leiders van landen als Argentinië, Chili, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Colombia, Ecuador en Brazilië overlegden eerder deze week telefonisch over de situatie en over het afstemmen van hun maatregelen.
Lees het hele bericht hier

 

Europa sluit buitengrenzen

Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, gaan de buitengrenzen van de Europese Unie per direct dicht voor niet-essentiële reizen. Dat betekent dat ook de Nederlandse grens (voornamelijk op Schiphol) sluit voor reizigers zonder EU-paspoort die geen dringende reden hebben voor hun bezoek.  De Nederlandse maatregel, die voor zeker dertig dagen geldt, is onderdeel van ‘gecoördineerde tijdelijke reisbeperkingen’ die gisteravond zijn afgesproken door alle EU-regeringsleiders tijdens een videoconferentie.

Lees het hele bericht hier

 

Update 17.03

Kleurcode oranje voor hele wereld 
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders niet meer naar het buitenland te reizen tenzij het noodzakelijk is. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Deze maatregel is tijdelijk en duurt voorlopig tot 6 april aanstaande. Daarna wordt bekeken of de maatregel nog steeds nodig is. Veel landen nemen momenteel ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en hebben al een oranje kleurcode. Dat heeft veel vervelende gevolgen voor reizigers.

Lees het hele bericht hier 

 

Seizoensgebonden accommodaties Griekenland blijven dicht

De Griekse regering heeft afgelopen zaterdag, 14 maart, aangekondigd dat alle seizoensgebonden accommodaties in het land tot 30 april 2020 gesloten blijven. Aangezien het Grieks Verkeersbureau gemerkt heeft dat er verschillende interpretaties van dit nieuws rondgaan verklaren zij in een persbericht dat:

  • Enkel de seizoensgebonden accommodaties (dat zijn resorts, villa's en appartementen) die op het moment nog dicht zijn en in april open zouden gaan blijven langer dicht. 
  • De hotels (in de steden) die momenteel open zijn blijven open. 
  • Dit is de informatie die wij vandaag de dag hebben. Indien er veranderingen plaatsvinden houden wij u op de hoogte. 

 

Maatregelen Curaçao fors aangescherpt 

Curaçao heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus fors aangescherpt, meldt de NOS. Het vliegverkeer en de scheepvaart worden bijna helemaal aan banden gelegd. Alle vluchten van en naar Curaçao zijn in principe opgeschort. Alleen inwoners met een retourticket en een Curaçaos legitimatiebewijs kunnen de komende dagen terugkomen. Curaçaoënaars die in Nederland wonen, zijn niet welkom op het eiland.

Medisch personeel en vracht vanuit andere voormalige Antilliaanse eilanden mogen nog wel komen. Wie arriveert in Willemstad gaat verplicht veertien dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis.

Lees het hele bericht hier 

 

Strengere maatregelen voor toeristen naar Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn nog niet enorm veel bevestigde gevallen van mensen met het coronavirus. Het land heeft onlangs alles in werking gezet om verdere besmettingen te voorkomen. De Zuid-Afrikaanse president heeft daaropvolgend een speech gehouden met de volgende aankondigingen:

  • Zuid-Afrikaanse burgers wordt geadviseerd zich te onthouden van alle vormen van reizen naar of via de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere geïdentificeerde risicolanden zoals China, Iran en Zuid-Korea. Dit is onmiddellijk van kracht.
  • Zuid-Afrikaanse burgers die terugkeren uit landen met een hoog risico zullen bij terugkeer naar Zuid-Afrika worden onderworpen aan tests en zelfisolatie of quarantaine.
  • Alle reizigers die sinds medio februari Zuid-Afrika zijn binnengekomen uit risicolanden, moeten zich laten testen.
  • Reizen van buitenlanders uit landen met een hoog risico, waaronder Italië, Iran, Zuid-Korea, Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China, wordt vanaf 18 maart 2020 verboden. Afgegeven visa worden ingetrokken. Ook Nederland  is inmiddels op deze lijst geplaatst. 

Lees het hele bericht hier

 

KLM stopt bijna helemaal met vliegen

Air France-KLM houdt de komende twee maanden bijna de hele vloot aan de grond. De maatschappij verwacht zo'n 70 tot 90 procent minder reizigers te vervoeren. Het bedrijf is een van de vele luchtvaartmaatschappijen die worden geraakt door het coronavirus. Steeds meer landen sluiten hun grenzen of weigeren vluchten uit onder meer Europese landen, zoals de Verenigde Staten, Turkije en Israël. Eerder besloot Air France-KLM al niet meer op China te vliegen. Bovendien is de vraag naar tickets veel minder omdat mensen niet meer met vakantie gaan.

Lees het hele bericht hier 

 

Inreisverbod Aruba tot 31 maart

De Arubaanse regering heeft het ingrijpende, maar noodzakelijke besluit genomen om alle inkomende reizen (m.u.v. terugkerende inwoners) te staken. Het inreisverbod treedt op maandag 16 maart 2020 rond middernacht in werking en eindigt op 31 maart 2020. Deze maatregel is aan verandering onderhevig en het is goed mogelijk dat aanvullende voorzorgsmaatregelen getroffen zullen worden.

Wat houdt dit specifiek in:

-    Voor iedereen, met uitzondering van Arubaanse inwoners, gaat een inreisverbod van kracht. Bezoekers kunnen het eiland niet betreden.
-    Bezoekers die momenteel op Aruba zijn, kunnen het eiland verlaten.
-    Inwoners die op dit moment in het buitenland op reis zijn, kunnen terugkeren naar Aruba.
-    Voor alle inwoners op Aruba geldt op dit moment een negatief reisadvies.

Lees het hele bericht hier

 

Update 16.03

Nationale noodtoestand uitgeroepen op Cyprus

De president van de Republiek Cyprus, H.E. De heer Nicos Anastasiades, heeft zondag de nationale noodtoestand uitgeroepen. Hotels en toeristische accommodaties op Cyprus hebben tot 21 maart 2020 de tijd om hun activiteiten stop te zetten. Alle gasten die op dit moment in Cyprus zijn, hebben tot 21 maart 2020 de tijd om het eiland te verlaten. Daarna blijven alle hotels en toeristische accommodaties gesloten tot en met 30 april. 
 

Minister van Buitenlandse Zaken in overleg met ANVR
De Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft vanochtend een telefoongesprek gevoerd met Frank Oostdam, voorzitter van reisbrancheorganisatie ANVR. In dit gesprek heeft Blok zijn betrokkenheid betuigd aan de reissector in deze bizarre tijden, waarin wij leven met corona. ​Stef Blok geeft aan zich nauw betrokken te voelen bij en leeft mee met de ondernemers in de reissector.

Lees het hele bericht hier

 

Nog veel onduidelijkheid over teruggave losse segmenten
Nu veel reisorganisaties hun reizen tot 31.03 annuleren en steeds meer landen met een inreisverbod of sluiting van het luchtruim komen, ontstaan er vooral bij reizigers die een losse vlucht of losse accommodatie hebben geboekt  vragen over de teruggave van de door hen betaalde reissom. Bij een inreisverbod (en zelfs bij een negatief reisadvies) geldt er voor losse vluchten geen automatische teruggave van de betaalde som. Hoe makkelijk een ticket te wijzigen is hangt bovendien af van het door jou gekozen tickettarief. Dus voor alle tickets en losse accommodaties geldt: alleen als de luchtvaartmaatschappij (of de accommodatie) annuleert krijg je je geld terug, een tegoedbon of mag je kosteloos omboeken. Inmiddels zien we dat vele airlines hun voorwaarden versoepelen en net als veel touroperators ook bij een inreisverbod met oplossingen komen, zoals kostenloos omboeken of een tegoebon. Daarom is het raadzaam om altijd de laatste stand van zaken op de site van de aanbieder te controleren. Bij afsluiten van het luchtruim is echter wel recht op teruggave.

Lees het hele bericht hier

 

easyJet annuleert groot aantal vluchten
Gezien het ongekende niveau van reisbeperkingen die door regeringen worden opgelegd als reactie op de coronavirus-pandemie en de aanzienlijke vermindering van de vraag van klanten, heeft easyJet een significant aantal vluchten geannuleerd. In de nabije toekomst zullen verdere annuleringen op voortschrijdende basis worden gemaakt en kunnen er uiteindelijk toe leiden dat het merendeel van de easyJet-vloot aan de grond wordt gehouden. easyJet zal waar mogelijk voor korte tijd reddingsvluchten blijven uitvoeren om klanten te repatriëren. 

Lees het hele bericht hier

 

Cruises wereldwijd massaal geannuleerd
Diverse cruiserederijen over de hele wereld hebben hun cruises voor de komende tijd geannuleerd. Norwegian Cruise Line Holdings Ltd., met merken Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises, heeft aangekondigd alle cruises t/m 11 april 2020 te annuleren. De Italiaanse cruisemaatschappij Costa Cruises schrapt alle cruises tot in ieder geval 3 april, evenals AIDA. De 14 cruiseschepen van Holland America Line zullen zeker tot 14 april niet uitvaren. Carnival Cruise Line heeft cruises tot en met vrijdag 10 april opgeschort. MSC Cruises heeft vooralsnog niet de gehele operatie stilgelegd. Routes en cruises zijn echter sterk afhankelijk van de toegankelijkheid van havens en inreisbeperkingen van bestemmingen. Check de website voor meer gedetailleerde info. Seabourn heeft vanaf 14 maart de cruises voor 30 dagen stilgelegd. 

 

Oman trekt toeristenvisa in
De overheid van het Sultanaat Oman heeft besloten naar aanleiding van het COVID-19 (Corona) virus en de uitbraak hiervan, ALLE toeristenvisa in te trekken. Deze maatregel is van toepassing op alle nationaliteiten en gaat in vanaf 15 maart 2020 voor de duur van ten minste één maand.

 

Update 15.03  

Reisadvies voor heel Spanje naar kleur oranje: alleen noodzakelijke reizen 
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies ten aanzien van reizen naar Spanje aangepast. Het hele land heeft inmiddels de kleur oranje waarmee het Ministerie aangeeft dat men alleen naar Spanje moet reizen als dit noodzakelijk is. De lokale overheid in Spanje neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze strenge maatregelen volgen elkaar in rap tempo op. Het kan o.a. beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven.  


Steeds meer reisorganisaties annuleren - corona-voucher biedt soelaas
In navolging van Corendon hebben inmiddels ook  TUI,  Sunweb, Prijsvrij, De Jong Intra Vakanties, Dé VakantieDiscounter  en Travel Trend officieel aangekondigd hun vakantiereizen tot 31.03 te annuleren. De vakantiereizen naar Turkije worden geannuleerd  tot 16.04. De meeste reisorganisaties overleggen momenteel om dit voorbeeld te volgen. Reizigers kunnen hun reis omboeken of krijgen bij de SGR aangesloten organisaties hun geld in voucher vorm terug.  De voucher valt onder de dekking van het SGR fonds en is tot 1 jaar na uitgifte te besteden.

Lees het hele artikel hier 

 

Update 14.03

Vele  landen volgen met inreis-verbod
Vicepresident Ashwin Adhin van Suriname kondigde,  direct nadat bij een bezoeker uit Nederland het coronavirus werd geconstateerd,  aan dat het luchtruim wordt gesloten. Vanaf zaterdag 14 maart 00.00 zullen er geen nieuwe reizigers het land meer in mogen. Volgens de laatste berichten van KLM zullen ook Kiev in Oekraïne (tussen 17 maart en 29 maart) en Moskou in Rusland (vanaf 16 maart, tot wanneer is nog niet duidelijk) geen vluchten meer toelaten.


Corendon annuleert eerste vakantiereizen 
Corendon heeft vandaag besloten om al haar reizen en cruises met vertrek vanaf morgen tot en met woensdag 31 maart 2020 te annuleren. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan. Met dit uitzonderlijke besluit komt de reisorganisatie tegelijkertijd tegemoet aan de luide roep van klanten die nu liever thuisblijven dan op vakantie gaan. De betreffende klanten van Corendon worden vandaag per e-mail over dit besluit geïnformeerd. Over vertrekdata na 31 maart 2020 wordt in een later stadium een besluit genomen. Vakantiegangers die nu op vakantie zijn, vliegen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum terug naar Nederland.

Lees het hele artikel hier

 

Reissector komt bij annuleren of omboeken met een corona-voucher

ANVR kondigt aan dat zij samen met garantiefonds SGR een creatieve mogelijkheid kan bieden bij het omboeken of annuleren van de reis: de zogenaamde corona-voucher. 

Ze menen dat de reisbranche op dit moment zwaar getroffen wordt, waarbij ook de reiziger niet kan genieten van zijn geboekte reis. Door de reiziger à la minute terug te betalen, kunnen reisondernemingen echter met cashflow-problemen te maken krijgen. Om dit te voorkomen heeft reisbranchevereniging ANVR samen met SGR de corona-voucher in het leven geroepen. Deze valt onder dekking van dit garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.

Als de reiziger op een later tijdstip alsnog op vakantie wil -wel binnen 1 jaar na uitgifte- kan hij deze voucher, die alleen kan worden uitgegeven door deelnemers aan SGR en voldoen aan de door SGR gestelde eisen, inwisselen bij de ANVR-reisonderneming waar hij deze voucher heeft ontvangen. ANVR en SGR willen hiermee zowel de reiziger de mogelijkheid bieden om op een later tijdstip de reis van zijn leven te maken als de reisonderneming de mogelijkheid geven in deze bizarre situatie zijn reisonderneming gezond te houden.

 

Update 13.03

Curaçao laat geen Nederlandse vluchten meer toe  
Vanavond maakt Minister-president van Curaçao, Eugene Rhuggenaath bekend dat vluchten vanuit Europa en dus ook Nederland niet meer worden toegelaten. Nadat vandaag de eerste besmetting is geconstateerd,  kondigt de minister-president direct zware maatregelen aan om zijn bevolking zoveel mogelijke tegen het virus te beschermen. KLM zal voorlopig nog blijven vliegen maar mag alleen reizigers van Curaçao naar Nederland vervoeren. Het is niet bekend tot wanneer de maatregel zal gelden. Inmiddels is bekend dat ook Aruba en Boniaire het luchtruim sluiten. Tot wanneer is nog onbekend 

 

Transavia biedt omboeken zonder wijzigingskosten 
Transavia heeft een email gestuurd naar al haar klanten waarin zij aangeeft dat vluchten die voor 23 april vertrekken, zonder wijzigingskosten verplaatst kunnen worden naar uiterlijk eind oktober. Is het nieuwe ticket duurder dan het oorspronkelijke ticket, dan dient te klant het prijsverschil tussen deze tickets bij te betalen. Ook maken ze de klanten in de mail erop attent dat zij hun vluchten makkelijk en snel online kunnen wijzigen via 'Mijn Transavia'. Transavia doet het nadrukkelijk verzoek om niet het Service Center te bellen omdat hier door de enorme drukte lange wachttijden zijn ontstaan. 

 

Reisadvies Verenigde Staten aangepast naar oranje
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast. Voor het hele land is code oranje afgegeven. Dat betekent dat het ministerie adviseert alleen nog noodzakelijke reizen te maken. Het heeft te maken met de inreisbeperkingen die de Amerikaanse president Trump reizigers heeft opgelegd uit de zogeheten Schengenlanden, waaronder ook Nederland valt. Buitenlandse reizigers die de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest kunnen de komende 30 dagen niet naar de VS reizen. Nederlanders die al in de Verenigde Staten zijn kunnen daar blijven en ook uit het land uitreizen, volgens het ministerie. 

Update 12.03

Inreisverbod VS voor Nederland
De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. Het gaat om de Schengenlanden, Groot-Brittannië valt er dus niet onder. De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in en is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken. Het verbod blijft dertig dagen van kracht, zo maakte president Trump bekend.

Volgens Frank Oostdam (ANVR) is de maatregel dramatisch voor de Nederlands reissector. "Het is een flinke, flinke domper. Dit gaat hele grote gevolgen hebben voor onze sector, voor een heleboel medewerkers. Daar maak ik me zorgen over." In tegenstelling tot eerdere berichten is het volgens Oostdam niet mogelijk om kosteloos te annuleren. "Er bestaat geen recht om kosteloos te annuleren, omdat dit buiten de invloedsfeer van reisorganisaties valt. Er is een kwestie van overmacht en in dat soort situaties moeten beide partijen risico's en kosten delen", aldus Oostdam nu. Hij raadt mensen aan om contact op te nemen met de reisorganisatie om te kijken wat er geregeld kan worden. Denk dan aan het omboeken van de vlucht naar een ander moment, of naar een andere bestemming. Waarschijnlijk dekt ook de annuleringsverzekering deze kosten niet.

Vanaf Schiphol gaan dagelijks enkele tientallen vluchten naar de VS. De luchthaven raadt reizigers aan om de informatie bij de maatschappijen en op de website van Schiphol in de gaten te houden.

 

WHO noemt corona-uitbraak officieel pandemie
Gezondheidsorganisatie WHO heeft COVID-19 woensdag verklaard tot pandemie, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal. Tot op heden kwalificeerde de WHO COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt, nog als een internationale gezondheidscrisis in verschillende landen. Bij een pandemie verspreidt de ziekte zich op grotere schaal in verschillende landen op verschillende continenten en worden relatief veel mensen door de ziekte getroffen.

 

Update 11.03

Europese Commissie komt luchtvaart tegemoet met opschorting slotregels
De Europese Commissie schort tijdelijk de slotregels op. Daarmee worden luchtvaartmaatschappijen die te kampen hebben met een instortende vraag en nu soms met halflege vliegtuigen vliegen uit de brand geholpen. De luchtvaartsector wil al dagen dat de regels tijdelijk worden opgeschort door de zorgen rondom het coronavirus. De afgelopen weken werden 1500 'slots', geannuleerd op Schiphol.  Vrijdag werd al duidelijk dat luchtvaartmaatschappijen voor een lastig dilemma staan. De regeling leidde ertoe dat luchtvaartmaatschappijen door blijven vliegen, ook als passagiers niet komen opdagen of niet boeken. Deze 'ghost-flights' zijn duur en niet goed voor het milieu, maar als maatschappijen niet vliegen, raken ze start- en landingsruimte kwijt. In de Europese slotregels is namelijk vastgelegd dat een luchtvaartmaatschappij minimaal 80 procent van de toegewezen slots moet opvullen. Als een maatschappij daar niet aan voldoet, moeten er slots worden ingeleverd in het volgende seizoen. Om die reden werd er doorgevlogen met een lagere stoelbezetting. Schiphol verwacht dat er met de opschorting meer vluchten geannuleerd zullen worden. Waar de klappen in de afgelopen weken vooral op vluchten naar Azië vielen, staan nu vooral vluchten naar Italië onder druk.

 

Las Fallas Valencia uitgesteld
Het jaarlijkse feest Las Fallas in Valencia wordt voorlopig uitgesteld. Het feest, waarbij grote figuren op praalwagens door de stad gaan en dat eindigt in een enorm vuurwerk, zou 19 maart beginnen. "We hebben besloten het feest voorlopig naar achteren te schuiven. Als de gezondheidssituatie het toelaat kan het mogelijk alsnog", zo zegt de organisatie. Het voorlopig schrappen van de feesten, die honderdduizenden bezoekers trekken, betekent een strop van 700 miljoen euro. De traditie van Las Fallas gaat terug tot 1770. Tot nu toe gingen de feesten vijf keer niet door. De laatste keer was tijdens de Spaanse Burgeroorlog tussen 1936 en 1939.

 

Update 10.03

KLM ziet forse passagiersafname richting Azië
De maand februari liet een daling van de KLM passagiersaantallen zien. KLM had in deze maand 2,7% minder passagiers aan boord in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Bij een lager vervoer van 3,2% in passagierskilometers en een hogere capaciteit stoelkilometers van 1,8%, daalde de bezettingsgraad met 4,3%-pt in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De passagiersafname was met 23,7% significant op bestemmingen in Azië. Op bestemmingen in Noord-Amerika was een toename van passagiersaantallen te zien. Dit was deels het gevolg van het openen van de nieuwe bestemmingen las Vegas en Boston.

 

Italië breidt noodmaatregelen uit naar hele land
In Italië zijn de noodmaatregelen die golden voor het noorden van het land, uitgebreid naar het hele land. Om de uitbraak in te dammen mag niemand meer op pad gaan, behalve voor werk of als het strikt noodzakelijk is. In een dag steeg het aantal bevestigde coronapatiënten er tot boven de 9000. Ook kwamen er ruim honderd nieuwe sterfgevallen bij.

Malta heeft alle passagiersverbindingen met Italië stopgezet. Dat geldt voor passagiersvluchten en bootverbindingen. De veerdienst zal alleen nog worden gebruikt om medicijnen en vracht te vervoeren.

 

Update 09.03

Israël weert reizigers uit Nederland
Israël heeft besloten dat Israëlische reizigers uit Nederland, België en Noorwegen 14 dagen thuis in quarantaine moeten blijven. Houders van de Nederlandse nationaliteit komen Israël voorlopig niet meer in. Dit besluit is genomen vanwege het toenemende aantal patiënten met het coronavirus, onder andere in Nederland. De Israëlische luchtvaart maatschappij El Al had al eerder aangekondigd vanaf zondag haar activiteiten op Schiphol te staken. Er vinden geen vluchten van en naar Israël meer plaats. Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben besloten hun vluchten naar Israël te staken. Na Lufthansa, Iberia, Wizz Air en Alitalia heeft nu ook Air France besloten voorlopig niet meer naar Israël te vliegen. Het is niet bekend hoelang deze maatregel gaat duren. Deze nieuwe maatregel betekend een harde klap voor het toerisme in Israël. Veel gidsen bijvoorbeeld komen nu thuis te zitten.

 

Luchtvaartmaatschappijen versoepelen omboekregelingen
Diverse luchtmaatschappijen over de hele wereld kondigen vesoepelde omboekregelingen aan vanwege het coronavirus. KLM/Air France kondige vorige week al aan dat boekingen tot en met 31 maart en reizen met vertrek tot en met 31 mei kosteloos omgeboekt kunnen worden. Steeds meer airlines volgen nu dat voorbeeld. Ook Lufthansa maakt het mogelijk om tickets die zijn aangeschaft tot 31 maart eenmalig om te boeken zonder extra omboekkosten. Reeds geboekte vluchten met een vertrekdatum tot 30 april kunnen eenmalige omgeboekt worden naar een andere datum tot 31 december. Qatar Airways heeft een nieuw commercieel beleid ingevoerd om klanten maximale flexibiliteit te bieden met betrekking tot hun reisplannen. Passagiers die reeds vluchten hebben geboekt of nog zullen boeken voor reizen tot 30 juni 2020 krijgen de flexibiliteit om hun reisplannen kosteloos aan te passen. Zij kunnen de data van hun boeking wijzigen of hun ticket omruilen voor een reisvoucher met een geldigheidsduur van één jaar. Beide wijzigingen gelden tot 3 dagen voor vertrek.

 

Noord-Italië volledig afgesloten
Het noorden van Italië is minimaal een maand lang volledig afgesloten van de buitenwereld. In het noorden van Italië mogen zo'n 16 miljoen mensen niet zonder goede reden de regio verlaten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft premier Conte van zaterdag op zondag bekendgemaakt in een zeldzame nachtelijke persconferentie. De stap, die een kwart van de Italiaanse bevolking treft, is de meest vergaande die een regering buiten China heeft genomen vanwege het virus. De belangrijkste stad van het noorden, Milaan, hoort ook bij het gebied, net als toeristenbestemming Venetië. Regio's als Aosta en Zuid-Tirol, waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder een verscherpt reisadvies heeft uitgevaardigd, vallen er niet onder. Conte sprak van een nationale noodsituatie. Zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen sluiten hun deuren. Treinen blijven wel rijden en vliegverkeer wordt ook niet platgelegd. KLM heeft echter besloten voorlopig niet naar Milaan en Venetië te vliegen.

 

Bekijk hier de berichten van week 10 in het vorige corona-overzicht.