Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Travelution aanrader: Alentejo in Portugal

 

Tussen Lissabon en de Algarve ligt in Portugal een nog relatief onontdekte toeristische regio: Alentejo. Sinds de nieuwe indeling in 1976 is Portugal verdeeld in 18 districten, die toeristisch gezien grofweg worden gegroepeerd in 7 regio’s: Porte e Norte, Lisboa region, Centro, Alentejo, Algarve, Madeira en de Azoren.

Helemaal onbekend is Alentejo echter niet. De Alentejo tourism board timmert al jaren aan de weg om de Nederlandse trade, touroperators en pers over het toeristische aanbod in Alentejo te informeren. Vooral de rust, natuur, gastronomie, gastvrijheid en vele outdoor-mogelijkheden worden daarbij telkens opnieuw onderstreept.

Landbouwgebied met weidse landschappen
Alentejo is een regio die wordt begrensd door de Algarve (ten zuiden), de Spaanse grens (ten oosten) en Centro in het noorden. Westelijk vind je er een ruige kuststrook langs de Atlantische Oceaan en noordwestelijk ligt het tegen de regio Lissabon aan. Het is voornamelijk een landbouwgebied met weidse landschappen, verscholen witte dorpjes, maar ook prachtige (stuw)meren, natuurparken en granieten heuvels. Naast de wijnen die er worden geproduceerd vind je er een florerende kurk-, marmer en olijfolieproductie. Belangrijke steden zijn Évora (hoofdstad), Portalegre, Beja en Sines en met maar bijna 775.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 26.000 km² (ongeveer net zo groot als Nederland) biedt Alentejo vooral veel ruimte, rust, natuur, historie en outdoor-mogelijkheden.

Évora
Tijdens een toeristische rondreis mag een bezoek aan Évora in ieder geval niet ontbreken. Vanuit de Algarve rijd je binnen een half uur naar grens met Alentejo. Vanaf daar heb je maar 2 uur nodig om via Beja in Évora te komen. Vanaf Lissabon is het zo’n 45 minuten rijden tot aan de oostgrens van Alentejo waarna het nog ca. 1 uur duurt tot je met de auto in Évora arriveert. De stad staat vanwege haar historische betekenis op de UNESCO Werelderfgoedlijst en biedt met haar prachtige kathedraal, de verschillende kerken, bijzondere beenderenkapel, Romeinse tempel en het ommuurde kasteel een toeristische hoogtepunt van formaat.

Kust
Kies je voor de kuststrook, dan zie ruige kusten met mooie uitzichtpunten en prachtige natuurgebieden waar wandelen, mountainbiken en paardrijden tot de mogelijkheden behoren. Ook kun je de historische pracht van Évora combineren met een bezoek aan het zeer pittoreske Monzeraz van waaruit je een bezoek kunt brengen aan van de stuwmeren. Hier kun je zwemmen kanoën, waterskiën of een relaxte boottocht over de meren ondernemen. Om aan de waterbehoefte voor irrigatie van de landbouwgebieden te voldoen zijn er in Alentejo verschillende dammen gebouwd. De bekendste is de Alqueva-dam in de Guadiana rivier, waardoor er een meer van 250 km² is ontstaan.

Ga je nog wat zuidelijker, voorbij Mértola richting het pittoreske grensplaatsje Alcoutim, dan passeer je Parque Natural do Vale do Guadiana. In dit beschermde natuurgebied kun je verschillende aangelegde en aangegeven wandelpaden volgen en worden er kanotochten op de rivier aangeboden. In de herfst en het voorjaar kunnen vogelspotters er hun hart ophalen.

Accommodaties
Ook qua accommodatie-aanbod stelt Alentejo niet teleur. Er zijn B&B's, villas en huizen en hotels te vinden met 3, 4 en 5 sterren. Bovendien zijn er de laatste jaren steeds meer accommodaties van het type agro turismo (verblijf op en bij lokale boerderijen) en luxueze pousada’s (hotels die veelal gevestigd zijn in oude kloosters en kastelen). Hiermee wordt de variatie in verblijfsmogelijkheden steeds groter en is er ook op dat gebied voor ieder wat wils.

Foto's vlnr: Bijzondere 'botten' kapel in Evora, straatje in het pittoreske Monseraz, 4* hotel Vila Gale Clube de Campo