Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Derek Hanekom, minister van toerisme Zuid-Afrika

"Belangrijk thema dit jaar is storytelling"

 

Op de tweede beursdag van de Indaba, de grootste toeristische beurs van Zuid-Afrika die dit jaar voor de 25e keer werd georganiseerd, ging Travelution exclusief in gesprek met de Zuid-Afrikaanse minister van toerisme, Derek Hanekom. Hoelang de minister nog in zijn huidige rol blijft, is onduidelijk. Van 6 tot en met 9 mei vinden de nationale parlementsverkiezingen plaats en als het ANC wederom verkozen wordt, worden in de weken erna de ministerposten opnieuw verdeeld.

Verkiezingen
Als we Hanekom (lid van het ANC) vragen of hij opnieuw beschikbaar is, draait hij er niet omheen. “Er is nog heel veel te doen, zeker op gebied van toerisme. Duurzaamheid, verantwoord ondernemerschap, milieubeleid met afvalproblematiek, waterhuishouding, CO2-uitstoot maar ook de integratie van lokale gemeenschappen zijn daarbij belangrijke thema’s. Echter, de nieuwe regering zal nu tevens landelijk voor significante en concrete verandering moeten gaan zorgen. Wij zullen daarom ook goed naar de interne organisatie van het ANC moeten kijken. Maar ik support de huidige president Ramaphosa en ben beschikbaar om aan een nieuwe termijn te beginnen. We zullen moeten afwachten of en welke positie dat wordt.”

Nederlandse markt
Hoewel Nederland in 2018 en gedurende de eerste 3 maanden van 2019 een daling van het aantal bezoekers laat zien (ca. 12% ), verwacht Hanekom dat tegen het eind van dit jaar herstel in de Nederlandse markt te zien zal zijn. “Wij denken dat het toerisme onder meer is beïnvloed door het waterprobleem en droogte in Kaapstad. Ook moeten we veiligheidsissues aandacht blijven geven. Maar met behulp van onze Nederlandse partners, de juiste producten en gerichte marketingactiviteiten denken we dat we gedurende de tweede helft van dit jaar en zeker in 2020 weer een stijging kunnen verwachten.”

Storytellling
In zijn speech tijdens de officiële opening van de Indaba onderstreepte Hanekom nadrukkelijk het thema 'storytelling'. Hij is ervan overtuigd dat het vertellen van de authentieke Afrikaanse verhalen belangrijk is om het toerisme naar zijn land verder te versterken. “De verhalen vertegenwoordigen onze traditionele waarden, onze kleurrijke folklore en cultuur. Bovendien heeft authenticiteit een grote aantrekkingskracht op onze internationale bezoeker. Juist daarom moeten we de verhalen combineren met de toeristische producten, ze door onze toeristische routes vlechten en ervaringen en accommodatie-aanbod erop aansluiten, zoals bijvoorbeeld de homestays en township-verblijven. Dit onderwerp zal de komende jaren veel aandacht krijgen binnen onze toeristische plannen en strategie,” aldus Hanekom.

Op foto
links: Hanekom luidt de bel en opent de Indaba 2019

rechts Minister Hanekom opent samen met Siza Sibande, tourism and environmental affairs department KZN en Deputy Minister Tourism Elizabeth Thabethe de speciaal voor de Indaba aangebrachte muurschildering (zie foto boven) die het leven in Durban op kleurrijke manier weergeeft