Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Dorian van Rijsselberghe, surfer

"Texel is nog steeds mijn favoriete plek in Nederland"

 

Surftopper Dorian van Rijsselberghe veroverde vorige maand op het WK in het Deense Aarhus zijn tweede wereldtitel in de RS:X-klasse. Voor zijn sportcarrière reist hij al jaren de hele wereld over, maar op zijn geboorte-eiland Texel en in het ongerepte Nieuw-Zeeland komt hij het allerliefst.

Geboorte-eiland Texel
“Ik ben op Texel geboren en daar begon ik ook met surfen, bij Paal 17 aan de Noordzeekant. Het huis van mijn ouders, gelegen aan het bos en omringd door Schotse hooglanders, ligt er vlakbij. Wanneer ik daar ben, kom ik volledig tot rust. Je vindt er kilometers strand en de natuur is er waanzinnig. Bovendien breng ik mijn vrije tijd graag door met familie en vrienden. Texel is nog steeds mijn favoriete plek in Nederland en misschien wel de wereld.”

Al surfend ontdekken
“Mijn eerste reiservaringen deed ik dankzij het surfen op. De wedstrijden in het buitenland zagen mijn familie en ik altijd als vakantie. Wij gingen niet naar Turkije om te ontspannen in een all-inclusive resort, maar trokken eropuit met onze auto en windsurftrailer. We sliepen in een huis of appartement en tijdens deze minivakanties stond alles in het teken van het windsurfen. Frankrijk, Duitsland, Engeland en Belgie bezochten we het vaakst. Het zijn mooie herinneringen!”

Verrast door Japan
“Vorig jaar was ik voor het WK in het Japanse Enoshima te vinden. Nadat mijn eerste ervaringen met Azië iets minder goed waren, heeft Japan mij positief verrast. Het is een prachtig land en de mensen zijn vriendelijk. Je vindt er vele leuke, verborgen plekjes. Zo belandden we op een avond in een bijzondere sushibar. De bar zag er aan de buitenkant heel simpel uit en het was een klein familiebedrijf, maar eenmaal binnen viel mijn mond open van verbazing: de sushi’s zagen er werkelijk waar uit als kunst. Het is het lekkerste eten dat ik ooit heb geproefd.”

“Ik ga graag nog eens terug naar Japan, maar dan om te wintersporten. Ik heb begrepen dat je er fantastisch kunt snowboarden. Je vindt er een groot aantal ski- en snowboardresorts en vooral op het noordelijke eiland Hokkaido zijn de omstandigheden ideaal. Ook kun je het combineren met een stedentrip Tokio of Kyoto.”

Relaxen in Laguna Beach
“Ik woon met mijn vrouw en dochtertje vlakbij de zee in Laguna Beach, net onder Los Angeles. Ik ben geen Amerika-fan, het is een land van extremen waar onder meer consumptie op een staat en dat gaat eigenlijk tegen mijn eigen principes in. Toch woon ik er graag. Ik zie Laguna Beach als een soort bubbel, maar wel in positieve zin. Het is redelijk afgesloten van de gekte er omheen en je vindt er bovendien brede stranden met indrukwekkende rotsformaties. Ook niet geheel onbelangrijk: het weer is er bijna altijd lekker en de surfomstandigheden zijn zeer goed.”

Gek op Nieuw-Zeeland
“Hoge bergtoppen, felblauwe meren en oneindige valleien, Nieuw-Zeeland heeft mijn hart gestolen. Ik zou er zo kunnen wonen. Mijn trainer-coach Aaron McIntosh komt er vandaan en we trainen er al negen jaar iedere winter, de Nieuw-Zeelandse zomer. Een aanrader is Hot Water Beach, je kunt hier jouw eigen hot-pool graven op het strand. Door warmwaterbronnen onder het strand komt warm water boven drijven als je een gat graaft in de grond. Ook Waiheke-eiland, in de Golf van Hauraki op ongeveer 35 minuten varen van Auckland, en de Karikari Peninsula zijn een bezoek meer dan waard.”

Op de bucketlist
“Kort geleden ben ik in Peru geweest en ik vond het er erg mooi. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je vindt het in Peru, van de eeuwenoude Incastad Machu Picchu tot het ijskoude Titicacameer in het Andesgebergte. Ik heb nog lang niet alles gezien, dus ik ga er graag nog eens naar terug. Bovendien sprak de Latijns-Amerikaanse cultuur me erg aan, het is nog zo anders dan de westerse cultuur. De mensen zijn warm en verwelkomend. Ik zou dan ook zeker meer van Zuid-Amerika willen ontdekken, Chili en Argentinie bijvoorbeeld. Vooral Patagonie, wat bekend staat om het ruige landschap met bergen, gletsjers, meren en unieke vegetatie, staat op mijn wensenlijstje.”

Over Dorian
De 29-jarige Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe werd zowel bij de Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro als bij de Zomerspelen 2012 in Londen olympisch kampioen. Momenteel strijdt hij met de zes jaar jongere Kiran Badloe om een te vergeven ticket voor de Spelen van Tokio in 2020. Wanneer hij thuis is, draait alles om qualitytime met zijn gezin. Samen met zijn vrouw en dochter woont hij in het gemoedelijke kustplaatsje Laguna Beach, in de Amerikaanse staat Californie.